Latvijas Republikas proklamēšanas 104.gadadienas un Latvijas un Kazahstānas diplomātisko attiecību nodibināšanas 30. gadadienas svinības Astanā

02.12.2022. 16:01

 

 

Pēc divu gadu pārtraukuma 2022.gada 1.decembrī Kazahstānas galvaspilsētā Astanā norisinājās Latvijas proklamēšanas gadadienas svinības. Šogad svinības bija dubultas, jo 10.decembrī aprit jau 30 gadi kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas starp Latviju un Kazahstānu.

Ne visus 104.gadus Latvija ir bijusi neatkarīga de facto, savā runā uzsvēra ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Kazahstānā un Kirgizstānā Irina Mangule. Diemžēl šodien tā pati kaimiņvalsts, kas 1940.gadā okupēja Latviju uz ilgiem gadiem, lai gan mainījusi oficiālo nosaukumu, atkal demonstrē savus agresīvos mērķus. Tā vēlas atgūt ģeopolitisko pārmaiņu rezultātā zaudētās teritorijas, šā gada 24.februārī neprovocēti iebrūkot Ukrainā.

Pasākuma goda viesis, Kazahstānas ārlietu ministra vietnieks Romāns Vasiļenko pateicās Latvijas prezidentam Levitam par apsveikumu Kazahstānas prezidentam Tokajevam ar atkārtotu stāšanos amatā. Izteica atzinību Latvijai kā augsti attīstītai valstij, kuras lielu daļu klāj meži, tādēļ Latvija ir labs piemērs kā attīstīt tehnoloģijas, saglabājot neskartu tās bagātību – tīro un skaisto dabu.

Gan vēstniece, gan ministra vietnieks akcentēja, ka šo gadu laikā abas valstis veidojušas draudzīgu politisko dialogu un savstarpēji izdevīgas ekonomiskās attiecības, īpaši veiksmīgi sadarbojoties tādās jomās kā tranzīts, īpaši caur Latvijas ostām, loģistika, kā arī zaļo tehnoloģiju attīstība. Abām valstīm ir liels potenciāls un daudz iespēju biznesa sadarbībai.

Pasākumā tika demonstrēts radošās aģentūras "Ai Production" veidotais  videoklips Katrīnas Gupalo un vairāku citu mūziķu dziesmai Ukrainas atbalstam “Resistance”. Dziesma un videoklips izpelnījās ļoti lielu klātesošo atzinību.

Pasākumu apmeklēja lielākā daļa Kazahstānā un Kirgizstānā dzīvojošo un strādājošo latviešu. Latvieši šeit strādā visdažādākajās jomās un ir sasnieguši ievērojamus profesionālus panākumus. Valsts svētki ir lieliska iespēja tikties un dalīties iespaidos par dzīvi tālu no mājām, bet draudzīgā un viesmīlīgā zemē.

Latvijas vēstniecība Kazahstānā un Kirgizstānā 2022.gada 2.decembrī