Vēstnieces tikšanās ar Kazahstānas Starptautiskā izglītības centra valdes priekšsēdētāju

12.09.2023. 12:08
Vēstnieces tikšanās ar Kazahstānas Starptautiskā izglītības centra valdes priekšsēdētāju

Šī gada 6.septembrī Latvijas vēstniece Kazahstānā Irina Mangule tikās ar Kazahstānas Starptautiskā izglītības centra valdes priekšsēdētāju Olzhas Sakenov.

Izglītības centrs ir nodibināts 2005.gada 4.aprīlī ar KAZ valdības lēmumu un tā 100% akcionārs ir Kazahstānas Zinātnes un augstākās izglītības ministrija. Starptautiskais izglītības centrs ir prezidenta stipendijas Bolashaq administrators, t.sk., pieņem dokumentus un veic konkursa atlasi plānojot starptautiskās kvalifikācijas paaugstināšanas vizītes un stažēšanos ārvalstīs. Bolashaq stipendija ir izveidota 1993.gadā ar prezidenta rīkojumu. Stipendijas mērķis ir kadru, speciālistu sagatavošana KAZ prioritārajās ekonomikas nozarēs. Stipendija paredz gan akadēmisko apmācību (maģistratūra, doktorantūra), gan arī stažēšanos vadošajos pasaules uzņēmumos un universitātēs. https://bolashak.gov.kz/

Latvijas vēstniece pastāstīja, ka izglītības eksports ir viens no Latvijas prioritārajiem ārējās ekonomikas virzieniem, t.sk., Kazahstānā un Centrālāzijas reģionā kopumā. Šobrīd Latvijā kopumā studē vairāk kā 160 studenti no Kazahstānas. Pamatojoties uz Latvijas – Kazahstānas starpvaldību līgumu, ik gadu 6-7 studentiem no Kazahstānas tiek piešķirtas stipendijas Latvijā. Vēstniece sniedza informāciju par izglītības nozari Latvijā un aicināja dibināt ciešākus sakarus ar Latvijas augstskolām Kazahstānas pusi interesējošās nozarēs, t.sk., lauksaimniecība, medicīnā, transporta un sakaru, kultūras jomā.