Vēstnieks E. Semanis Viļņā tiekas ar S. Cihanousku

09.08.2021. 15:02

Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einars Semanis Viļņā šodien tikās ar Baltkrievijas demokrātiskās kustības līderi Svjatlanu Cihanousku.

Vēstnieks ir ieradies Viļņā, lai, atskatoties uz gadu atpakaļ notikušajām negodīgajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, paustu Latvijas atbalstu Baltkrievijas tautai tās cīņā par demokrātisku un taisnīgu sabiedrību, kurā tiek atzītas cilvēktiesības un demokrātiskās pamatbrīvības. Tikšanās laikā E. Semanis pauda Latvijas apbrīnu baltkrievu tautas uzticībai brīvības ideāliem, drosmei un cerībai. Vēstnieks izteica dziļu sašutumu par režīma represijām pret pilsonisko sabiedrību un neatkarīgajiem medijiem. Īpašu satraukumu izsauc Baltkrievijas režīma īstenotā Eiropas gaisa kuģa nolaupīšana un apzinātās darbības, virzot nelegālās migrācijas plūsmas uz Baltkrievijas un Lietuvas robežu.

E. Semanis pasvītroja, ka Latvija konsekventi turpinās atbalstīt Baltkrievijas demokrātisko kustību cīņā par iekļaujošu nacionālo dialogu, jaunām prezidenta vēlēšanām, visu politiski ieslodzīto atbrīvošanu, represiju pārtraukšanu un cilvēktiesību ievērošanu. Vēstnieks uzsvēra, ka tikai pati Baltkrievijas tauta izlems savu turpmāko likteni.

S. Cihanouska pateicās Latvijai par solidaritāti un atbalstu Baltkrievijas tautai un aicināja arī turpmāk palīdzēt Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, brīvajiem medijiem un cilvēktiesību aizstāvjiem. Baltkrievu demokrātiskās kustības līdere atzīmēja, ka augstu vērtējams atbalsts demokrātiskajai kustībai starptautiskajās organizācijās, kā ANO un EDSO. S. Cihanouska teica īpašu paldies Latvijas pilsoniskajām organizācijām par praktisku, medicīnisku, juridisku un psiholoģisku atbalstu represijās cietušajiem.

Ar S. Cihanousku un viņas biroja darbiniekiem vēstnieks E. Semanis tikās kopā ar kolēģiem no Briseles un Varšavas – ES delegācija vadītāju Minskā, vēstnieku D. Šebelu (D. Schuebel), kuram jūnija beigās Baltkrievijas Ārlietu ministrija pieprasīja doties konsultācijās uz Briseli, un Polijas vēstnieku Baltkrievijā A. Mihaļski (A. Michalski), kurš šobrīd strādā Varšavā, jo viņam Baltkrievijas Ārlietu ministrija pieprasīja doties uz Poliju jau pagājušā gada oktobrī.

Vēstnieki šodien Viļņā tikās arī ar Eiropas Parlamenta locekli, bijušo Lietuvas premjerministru A. Kubiļu (A. Kubilius) un Lietuvas prezidenta un premjerministres administrācijas padomniekiem.

Vakarā vēstnieki aicināti piedalīties pieņemšanā Viļņas pilsētas mērijā.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā