Stājas spēkā ES Padomes noslēgtie nolīgumi ar Baltkrieviju par vīzu atvieglotu izsniegšanu un atpakaļuzņemšanu

02.07.2020. 17:28

 Ar 2020.gada 1.jūliju stājas spēkā noslēgtie nolīgumi starp Eiropas Savienību un Baltkrievijas Republiku - par vīzu atvieglotu izsniegšanu un atpakaļuzņemšanu.

Nolīgumu par vīzu atvieglotu izsniegšanu mērķis ir uz savstarpīguma pamata atvieglot vīzu izsniegšanu Eiropas Savienības un Baltkrievijas pilsoņiem plānotās uzturēšanās periodam, kas nepārsniedz 90 dienas jebkurā 180 dienu periodā. Nolīgums padarīs vieglāku īstermiņa vīzas saņemšanas procedūru atsevišķām pieteikuma iesniedzēju kategorijām, paredzēs vairākkārtējas ieceļošanas vīzu izsniegšanu dažām bieži ceļojošu personu kategorijām, samazinās nodevu par vīzas pieteikuma izskatīšanu līdz 35 eiro, dos iespēju saņemt vīzu steidzamā kārtā, kā arī paplašinās bezmaksas vīzu saņēmēju kategorijas.

Atpakaļuzņemšanas nolīgums skaidri nosaka pienākums un procedūras ES dalībvalstīm un Baltkrievijai attiecībā uz tādu pilsoņu atpakaļuzņemšanu, kuri bez atļaujas nelikumīgi uzturas otras puses teritorijā. Nolīgums attiecas gan uz savu valstspiederīgo atpakaļuzņemšanu, gan uz trešo valstu valstspiederīgo un bezvalstnieku atpakaļuzņemšanu, ja viņiem ir skaidra saikne ar pieprasījuma saņēmēju valsti.

Sarunas ar Baltkrievijas Republiku par nolīgumiem par vīzu atvieglotu izsniegšanu un atpakaļuzņemšanu tika sāktas 2014. gada jūnijā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas ieteikumiem un ievērojot epidemioloģisko situāciju, Latvijas vēstniecība Baltkrievijā vēl neuzsāk vīzu pieteikumu pieņemšanu un vīzu izsniegšanu. Latvijas vēstniecība Baltkrievijā par vīzu pieteikumu pieņemšanu un izsniegšanu informēs atsevišķi. Pašlaik Baltkrievija nav iekļauta Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra veidotajā valstu sarakstā par valstu saslimstības rādītājiem, no/ uz kurām tiek atļauta brīva ceļošana.