Zanda Kalniņa-Lukaševica apliecina Latvijas gatavību iesaistīties ES vakcīnu ražošanas kapacitātes celšanā

24.03.2021. 00:00

2021. gada 23. martā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes sanāksmē videokonferences formātā, kur diskutēja par Covid-19 pandēmijas ierobežošanu, vienotā tirgus attīstību un digitalizāciju, ES nākotnes konferences plānoto norisi, kā arī ES attiecībām ar Krieviju un Turciju. Diskusija notika, gatavojoties 25.-26. marta ES valstu un vadītāju sanāksmei.

“Mūsu prioritāte ir līdz vasarai vakcinēt 70% pieaugušo iedzīvotāju visās dalībvalstīs, tāpēc arī Latvija ES iekšējā tirgus komisāram Tjerī Bretonam ir apliecinājusi gatavību iesaistīties ES vakcīnu ražošanā,” norādīja Z.Kalniņa-Lukaševica, atsaucoties uz komisāra vizīti Rīgā 22. martā. Vienlaikus ir nepieciešams mazināt plaisu starp dalībvalstīm vakcinācijas apjomos, kā arī paātrināt vakcīnu piegādes un sadali.

Diskusijā par ES ekonomisko politiku tika akcentēti vienotā tirgus, industriālās un digitālās politikas jautājumi. Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka ir jāņem vērā Covid-19 laikā gūtās mācības, kā arī jāstiprina ES ekonomikas noturība, vienlaikus saglabājot atvērtas ekonomikas pamatprincipus.

Z. Kalniņa-Lukaševica diskusijā mudināja dalībvalstis vienoties par kopīgu aicinājumu Eiropas Komisijai nākt klajā ar priekšlikumu ES līmeņa personu elektroniskās identifikācijas (e-ID) ietvaram. Tā trūkums rada šķēršļus un apgrūtina digitālās ekonomikas attīstību ES. Parlamentārā sekretāre arī uzsvēra, ka tieši šobrīd strauji jāvirzās uz priekšu ar ES digitālo transformāciju un jāattīsta digitālais vienotais tirgus, tādējādi veidojot stabilu pamatu ES ekonomikas atlabšanai un konkurētspējai, kā arī Eiropas sabiedrības drošībai un labklājībai. 

Runājot par Eiropadomes darba kārtības ārpolitikas jautājumiem, parlamentārā sekretāre uzsvēra nepieciešamību turpināt diskusiju par Krieviju. “Latvija uzskata, ka attiecībā uz Krieviju ir konsekventi jāturpina līdzšinējā ES politika, kas ietver ierobežotu dialogu un sankcijas, balstoties uz pieciem politikas pamatprincipiem," pauda parlamentārā sekretāre. 

Savukārt jautājumā par Turciju Z.Kalniņa-Lukaševica atzinīgi vērtēja Turcijas paveikto attiecību uzlabošanai ar ES dalībvalstīm, tādējādi radot augsni pozitīvai sadarbībai.

Sanāksmes noslēgumā Portugāles prezidentūra informēja dalībvalstis par soļiem Eiropas nākotnes konferences sākšanai 9. maijā. Svarīgi konferencē nodrošināt taisnīgu ES sabiedrības pārstāvību pēc dzimuma, vecuma, valsts un citiem kritērijiem visos ES līmeņa pasākumos, kā arī pilnvērtīgi izmantot digitālās iespējas, norādīja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

 

Informācijai

Vispārējo lietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. 2021. gada pirmajā pusgadā tās vada ES Padomes prezidējošā valsts Portugāle.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Aktualitātes