ES Ārlietu padomē diskutē par attīstības sadarbības finansēšanas pilnveidi

29.04.2021. 15:58

2021. gada 29. aprīlī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica videokonferences formātā piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes neformālajā sanāksmē par attīstības sadarbības jautājumiem. Sanāksmes dalībnieki vērtēja iespējas uzlabot ES attīstības sadarbības finansējuma arhitektūru, sniegtā atbalsta saskaņotību un ietekmi. Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam par ES ieguldījumu redzamību un atpazīstamību.

Lai palielinātu sniegtā atbalsta un finansējuma izlietojuma efektivitāti, parlamentārā sekretāre aicināja ne tikai stiprināt sadarbību starp Eiropas Komisiju un Eiropas attīstības bankām, bet arī nodrošināt vienlīdzīgu pieeju ES ārējo finanšu instrumentiem visiem ieviesējiem un dalībvalstīm.

ES budžetā 2021.–2027. gadam programmā “Globālā Eiropa” ES ārējai darbībai un attīstības sadarbībai paredzētais finansējums ir 79,4 miljardu eiro, tajā skaitā vairāk nekā 19 miljardus eiro plānots novirzīt ES Austrumu partnerības valstīm un Dienvidu kaimiņiem.

ES sniedz atbalstu partnervalstīm ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanai, tostarp cīņai pret nabadzību un nevienlīdzību, klimata pārmaiņām un citiem globāliem izaicinājumiem. Atbalsts tiek vērsts arī uz partnervalstu attīstībai būtiski nepieciešamo pārvaldes reformu īstenošanu.

ES ir pasaules lielākais attīstības sadarbības donors un sniedz atbalstu daudzām valstīm un reģioniem, tostarp arī šobrīd cīņā ar Covid-19 pandēmijas radītajām sekām.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā