Tallinā atklāj Jaņa Rozentāla izstādi “Dzīves deja”

12.05.2021. 14:35

13.maijā Kumu Mākslas muzejā Tallinā tiks atklāta viena no izcilākajām  19. – 20. gadsimtu mijas latviešu kultūras personībām, gleznotāja Jaņa Rozentāla izstāde “Dzīves deja”.  Izstādi rīko Kumu Mākslas muzejs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un ar  Latvijas vēstniecības Igaunijā atbalstu. Izstādes atklāšana  notiks tiešsaistē, un pasākumā uzrunas teiks Latvijas vēstnieks Igaunijā Raimonds Jansons, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un Kumu Mākslas muzeja direktore Kadi Polli.

Izstādē iekļautas vairāk kā 130 Jaņa Rozentāla gleznas un zīmējumi, tostarp arī tādi pazīstamākie un atzītākie mākslinieka darbi kā “Arkādija”, “No baznīcas”, “Princese un mērkaķis” un citi. Ekspozīciju pamatā veido Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā esošie mākslinieka darbi, kā arī atsevišķi darbi no citu Latvijas muzeju krājumiem un privātām kolekcijām. Tā būs plašākā Jaņa Rozentāla darbu izstāde, kas jebkad notikusi ārpus Latvijas robežām.

Izstāde notiek simtgades svinību izskaņas gadā, kad Latvija un Igaunija atzīmē 100 gadus kopš to starptautiskās de iure atzīšanas. Šajā gadā abas valstis svin arī 100.gadadienu kopš tās atzina viena otru de iure un uzsāka diplomātisko sadarbību kā starptautiski de iure atzītas valstis. Tomēr abu tautu kopīgā vēsture un ciešās saiknes, tostarp arī kultūras jomā,  sniedzas gadsimtiem ilgi pirms valstu dibināšanas. Rozentāla darbi ir vēl viens apliecinājums latviešu un igauņu mākslas vēstures tuvajām attīstības tendencēm un  savstarpēji vienotajai Baltijas kultūras telpai.

Izstāde Kumu Mākslas muzejā durvis apmeklētājiem vērs 14.maijā un būs apskatāma līdz 5.septembrim.

Latvijas vēstniecības sniegtais atbalsts Jaņa Rozentāla izstādes “Dzīves deja” eksponēšanai ir daļa no Latvijas valsts simtgades Latvijas Ārlietu ministrijas koordinētās Publiskās diplomātijas programmas norisēm.