Vēstniece Kristīne Našeniece reģionālajā vizītē apmeklē Valgu un Valku

27.03.2023. 17:05
Vēstniece Kristīne Našeniece reģionālajā vizītē apmeklē Valgu un Valku

Foto (no kreisās): vēstniece Kristīne Našeniece, Valgas pašvaldības vadītāja Monika Rogenbauma

23. un 24. martā Latvijas vēstniece Igaunijā Kristīne Našeniece reģionālās vizītes ietvaros apmeklēja Valgu un Valku, kur tikās ar Valgas novada priekšsēdētāju Moniku Rogenbaumu un Valkas novada domes priekšsēdētāju Ventu Armandu Kraukli.

Abās sarunās tika pārrunāta pašvaldību ciešā sadarbība gan lielāku projektu īstenošanā, gan iedzīvotāju ikdienas dzīves atvieglošanā. Valka un Valga sevi dēvē par vienu pilsētu divās valstīs, un to var manīt arī pilsētas ielās. Vēstnieces sarunā ar Valkas un Valgas vadītājiem tika skarti arī tie jautājumi, kuru risināšana vēl priekšā, tāpēc plānots izstrādāt kopēju sadarbības stratēģiju. Vissāpīgākais ir medicīniskās aprūpes jautājums, kuru daļēji ir izdevies risināt, pateicoties abu valstu Veselības ministriju sadarbībai.  Vēstniece aicināja aktivizēt pašvaldību iesaisti Latvijas – Igaunijas starpvaldību komisijas darbā, kuras sanāksme šogad jārīko Latvijas pusei.  Vēstniece rosināja Igaunijas skolās ieviest mācību kursu latviešu valodas apguvei un Latvijas skolās – igauņu valodas apguvei.  Valkas mērs atzina, ka šāda apmācība jau ir bijusi, bet apstājusies pasniedzēju trūkuma dēļ.

Sarunu par valodu vēstniece turpināja arī Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijā ar ģimnāzijas direktori Lilitu Kreicbergu un direktores vietnieci Inesi Varesu. Lai arī ir liela skolēnu, viņu vecāku un pašvaldības interese, igauņu valoda tomēr netiek mācīta – trūkst mācību līdzekļu, metodoloģijas un skolotāju. Šībrīža situācijā, kad krievu valodas mācīšana samazinās, igauņu valoda varētu to aizstāt.

Vēstniece apmeklēja arī Valgas ģimnāziju, kur direktors Andrus Murumā pastāstīja, ka no nākamā gada ģimnāzija pāriet uz mācībām tikai igauņu valodā. Direktors atzina, ka sadarbība ar Valkas kolēģiem būtu jāpaplašina.

Vizītes ietvaros vēstniece apmeklēja uzņēmumu “Saru Lauavabrik”, kur tikās ar valdes locekļiem Tarmo Vainolu un Jānu Vides, kā arī vietējās Reuges pašvaldības vadītāju Britu Vahteru.   Uzņēmumā strādā apmēram 100 darbinieku no Latvijas un tā noieta tirgus ir Zviedrija, Norvēģija, Dānija un Somija. B.Vahtera atzina, ka demogrāfiskā situācija rajonā nav labvēlīga, īpaši satraucoša ir mazo skolu slēgšana un finansiālais atbalsts novada vecajiem iedzīvotājiem. Pašvaldība cer paplašināt labi uzsākto sadarbību ar  Alūksni, Api un Smilteni, gan tūrisma jomā, gan arī plašāk.

Valgas muzeja direktors Nēme Punders iepazīstināja vēstnieci ar muzeja plāniem šo gadu veltīt Jāņa Cimzes atcerei, novembrī rīkojot konferenci par Cimzes skolotāju semināra lomu Latvijas un Igaunijas vēsturē. 

Savukārt Valgas bibliotēkas direktore Trīna Rētsepa pastāstīja par bibliotēkas darbu bērnu izglītošanā. Vēstniecei bija iespēja noklausīties igauņu skolēnu ģitāras spēli. Direktore atzina, ka grāmatu lasīšanas apjoms ir atgriezies pirms pandēmijas līmenī.