Pasniedz Latvijas apbalvojumu bijušajai Igaunijas Nacionālās bibliotēkas direktorei Īvi Ēnmā

31.05.2023. 16:30
Pasniedz Latvijas apbalvojumu bijušajai Igaunijas Nacionālās bibliotēkas direktorei Īvi Ēnmā

31.maijā Latvijas vēstniecībā Tallinā tika pasniegts Atzinības Krusts bijušajai Igaunijas Nacionālās bibliotēkas direktorei Īvi Ēnmā (Ivi Eenmaa) par nozīmīgo ieguldījumu Latvijas un Igaunijas kultūras sakaru veicināšanā.

Īvi Ēnmā, būdama Igaunijas Nacionālās bibliotēkas direktore, vadīja bibliotēku laikā, kad pirmajos gados pēc neatkarības atjaunošanas notika bibliotēkas jaunās ēkas būvniecība. Vēlāk, kad Latvija būvēja Gaismas pili, Ī.Ēnmā palīdzēja gan ar padomu un pieredzi, gan atbalstot Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstrukturēšanu UNESCO ekspertu padomes sastāvā.

Apbalvojuma saņemšanas brīdī klāt bija tagadējā Igaunijas Nacionālās bibliotēkas direktore Janne Andreso (Janne Andresoo).

Īvi Ēnmā ir Reformu partijas biedre un līdz šī gada sākumam bija Rīgikogu deputāte. Politiskajā karjerā bijusi Tallinas un arī Veru mēre. 1997. gadā saņēmusi Igaunijas Gada sievietes goda nosaukumu.

Sarunā ar vēstnieci Ī.Ēnmā dalījās atmiņās gan par Igaunijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas celtniecības laiku un grūtībām, ar kādām nācās saskarties nesen neatkarību atguvušajai valstij. Tāpat viņa arī pastāstīja par lielisko sadarbību ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un savu darbu UNESCO ekspertu padomes sastāvā. Šobrīd Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā, kas atrodas kaimiņos Latvijas vēstniecībai, notiek plaši rekonstrukcijas darbi, kas noslēgsies 2025. gada beigās.

Ī.Ēnmā dalījās arī atmiņās par savu politiķes pieredzi un pārdomās par Igaunijas nesen ievēlētā parlamenta darbu.

Sveicot Atzinības krusta komandieri Īvi Ēnmā gaidāmajā 80 gadu jubilejā, vēstniece uzdāvināja viņai pagājušogad Igaunijā iznākušo Latvijas dzejas izlasi “Introvertu balle” (“Introvertide ball”, Hea Lugu, 2022).

Attēlā:  vēstniece Kristīne Našeniece, Atzinības krusta komandiere Īvī Ēnmā (Ivi Eenmaa)

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/lvvestniecibaee/albums/72177720308701301