Latvijas vēstniecībā Tallinā skan dzeja četrās valodās.

20.10.2023. 16:41
Latvijas vēstniecībā Tallinā skan dzeja četrās valodās.

Foto autore: Laura Šmideberga 
Attēlā: dzejnieki Valts Ernštreits un Kārlis Vērdiņš 2023.gada 19.oktobra Latvijas vēstniecības rīkotajā dzejas vakarā "Lībiešu balādes"

 

19.oktobra vakarā Latvijas vēstniecībā Tallinā noritēja lībiešu valodai veltīts vakars. Savu uzrunu vakara atklāšanā vēstniece Kristīne Našeniece sāka ar sveicienu lībiešu valodā “Jõvā ȫdõg!”. Dzejas vakars, kas vienlaikus daudziem klausītājiem bija arī pirmā iepazīšanās ar lībiešiem un lībiešu valodu, notika atzīmējot lībiešu kultūras mantojuma gadu.

Klātesošiem bija iespēja klausīties Kārļa Vērdiņa “Lībiešu balādes” četrās valodās – latviešu, lībiešu (Valta Ernštreita atdzejojumā), igauņu (igauņu dzejnieka Contras atdzejojumā) un angļu (Ievas Lešinskas atdzejojumā). Jāatzīmē, ka igauņu un angļu valodas atdzejojumi tapa īpaši šim vakaram.

Kā klātesošiem solīja K.Vērdiņš un V.Ernštreits – Lībiešu balādes drīzumā tiks izdotas grāmatā.

Vakara iesākumā abi dzejnieki atraktīvā formā iepazīstināja ar topošā balāžu krājuma ideju un lībiešu valodas saglabāšanas un popularizēšanas darbu.

Vēstniecība izsaka pateicību abiem dzejniekiem par izzinošo un radošo vakaru, kā arī platformai “Latvian Literature”, kas rada iespēju atbalstīt pasākuma norisi.

Pasākuma apmeklētāju vidū bija gan Tallinā akreditētie diplomāti, gan Igaunijā mītošie latvieši, gan pētnieki un valodu entuziasti, gan 19.oktobrī notikušās biedrības Fenno – Ugria konferences dalībnieki. Klausītāju vidū bija arī kupla lībiešu jauniešu vasaras skolas delegācija.

Dienas gaitā notikusī biedrības Fenno – Ugria konference “Somugru tautas Latvijā – izzušana, izdzīvošana un attīstība” arī bija veltīta Lībiešu mantojuma gadam. To atklājot, vēstniece pateicās par biedrības un pētnieku darbu un pūlēm igauņu un latviešu kopīgās vēstures, kopīgās valodas, t.i. lībiešu valodas – izpētē. Igaunija pievērš lielu uzmanību somugru tautu pētniecībai un to mantojuma saglabāšanai.