Latvijas vēstniecībā Igaunijā diskutē par ieguldījumu piesaisti pētniecībai, lai attīstītu augstas pievienotās vērtības ekonomiku reģionā

29.11.2023. 14:56
Latvijas vēstniecībā Igaunijā diskutē par ieguldījumu piesaisti pētniecībai, lai attīstītu augstas pievienotās vērtības ekonomiku reģionā

28. novembrī Latvijas vēstniecībā Igaunijā notika seminārs par investīciju piesaisti pētniecības sektoram augstas pievienotās vērtības uzņēmējdarbības izaugsmei reģionā (Investment attraction to the R&D sector for  high value -added business growth in the region).

Semināru organizēja Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Igaunijas tirdzniecībs un rūpniecības kamera (KODA) sadarbībā ar vēstniecību, Rīgas Tehnisko Universitāti (RTU) un Tallinas Tehnisko Universitāti (TALTECH).

Atklājot semināru Latvijas vēstniece Igaunijā Kristīne Našeniece uzsvēra - lai attīstītu augstas pievienotās vērtības ekonomiku,  Baltijas valstīm un arī Baltijas un Ziemeļvalstīm būtu noderīga kopīga ilgtermiņa stratēģiskā plānošana.

Kopējā RTU rektora Tāļa Juhnas un TALTECH rektora Tīta Landa veidotā prezentācija iezīmēja zinātnes un tehnoloģiju universitāšu lomu investīciju piesaistē. Diskusijā pēc prezentācijas piedalījās abi rektori,  LTRK prezidents Aigars Rostovskis un KODA izpilddirektors Maits Palts.

Runājot par reģiona attīstību, klātesošie pauda viedokli, ka nepieciešams veidot ciešāku sadarbību starp akadēmisko sektoru un uzņēmējiem. Svarīgi ir savienot Baltijas valstu inovāciju ekosistēmas, izskanēja aicinājums pievērsties tādām jomām kā ūdeņradis, inovatīva koka industrija, vēja enerģētika, biomedicīna un bioinženierija. Baltijas sadarbība zinātnes līmenī jau notiek. Baltijas valstu sadarbības labie piemēri ir CERN Baltijas grupa un vēža pētniecības un ārstniecības centrs, Baltijas biomateriālu ekselences centrs, optiskās šķiedras izmantošana mikroprocesoru tehnoloģijās u.c.

Lai attīstītu augstas pievienotās vērtības ekonomiku, jāattīsta inovāciju infrastruktūra, kuras veidošanā ļoti nepieciešams ir arī valsts atbalsts.

Klātesošie vienojās, ka semināra aizsāktā tēma turpināma nākamās diskusijās, piesaistot arī Lietuvas partnerus.

Seminārs notika Latvijas koordinācijas gada Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības ietvaros.