Latvijas vēstniece Igaunijā Kristīne Našeniece apmeklē Veru (Võru) un Alūksni

01.03.2024. 16:51
Latvijas vēstniece Igaunijā Kristīne Našeniece apmeklē Veru (Võru) un Alūksni

27. un 28. februārī Latvijas vēstniece Igaunijā Kristīne Našeniece reģionālajā vizītē apmeklēja Veru (Võru) Igaunijā un Alūksni Latvijā.

Veru pilsētā vēstniece tikās ar reģiona pašvaldības vadītāju Kalmeru Pūsepu (Kalmer Puusepp), reģionālās pašvaldības padomes priekšsēdētāju Georgu Rūdu (Georg Ruuda), reģionālās pašvaldības vadītāja vietniekiem Juri Juhanso (Juris Juhansoo) un Piretu Otsatalu (Piret Otsatalu), kā arī ar  Veru pilsētas vadītāja vietnieku Sikstenu Sildu (Sixten Sild).

Savukārt Alūksnē vēstnieci uzņēma Alūksnes domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers un viņa vietnieki Druvis Tomsons un Jānis Sadovņikovs.

Abās sarunās tika pārrunāta pierobežas reģionu sociālekonomiskā situācija, veiksmīgie projekti un arī problēmas, ar kurām saskaras vietējā pārvalde. Lieliskās abu valstu divpusējās attiecības iegūst pavisam praktisku nozīmi, jo ļaužu dzīve robežas tuvumā ir cieši saistīta. Daudzi Latvijas iedzīvotāji strādā Igaunijā, ciešas saites ir kultūras un tūrisma jomā, kopējas sporta sacensības un brīvā laika pavadīšana ir ierasta lieta. Arī tradicionālās eksporta nozares ir līdzīgas, no kurām visbūtiskākā ir kokapstrāde. Alūksnes pašvaldība apliecināja, ka nesenais pieprasījuma kritums Ziemeļvalstīs ir tikai nedaudz ietekmējis uzņēmējus, eksporta tirgi ir dažādi un uzņēmēji cenšas ražot preces ar augstu pievienoto vērtību.

Viens no svarīgākajiem ekonomikas sektoriem ir tūrisms, Veru pilsētā atzina, ka 70% no visiem ārvalstu tūristiem ir latvieši, arī Alūksnē igauņu ir vairākums. Tas liek gādāt par piedāvājuma tulkošanu.

Vēstniece uzrunāja arī jautājumu par latviešu valodas apguvi Igaunijā un igauņu valodas apguvi Latvijā.

E.Glika Alūksnes ģimnāzijas direktore Uva Grencione-Lapseniece apliecināja skolas plānus piedāvāt igauņu valodu kā otro svešvalodu un sadarbībā ar Igauniju risināt skolotāju jautājumu.

Saruna par valodu notika arī Veru ģimnāzijā ar mācību pārzini Anneli Hindriksoni (Annely Hindrikson). Ģimnāzijas Igaunijā ir neatkarīgas programmu izvēlē,  un liela uzmanība tiek pievērsta skolēnu pašpārvaldes attīstībai.

Alūksnes ģimnāzijas direktore palepojās ar nupat atjaunoto veco ģimnāzijas korpusu, kurš veikts ar lielu pietāti pret vēsturisko mantojumu. Ģimnāzija un Alūksnes vidusskola saimnieko vienās telpās un to lepnums ir ķīmijas skolotājas vadībā lieliski aprīkotais ķīmijas kabinets, kurš piesaista skolēnus arī no citām pilsētām. Rezultātā interese par ķīmiju un eksaktajiem priekšmetiem kopumā ir krietni augusi un daudzi jaunieši izvēlas savu nākotni saistīt ar STEM nozarēm. 

Vizītē vēstniece apmeklēja Veru institūtu, kura mērķis ir veraviešu valodas (igauņu valodas paveids) pētniecība un popularizēšana. Institūta zinātniskās un attīstības nodaļas vadītāja Killi Eihenbauma (Külli Eichenbaum) pastāstīja, ka Veru kopā ar Alūksni un Alsungu strādā pie apjomīga pārrobežu projekta, kura ietvaros skolēni varēs mācīties par sava novada kultūras mantojumu un valodu (veraviešu Igaunijā un malēniešu Latvijā).

Veru muzejā vēstniece iepazinās ne vien ar muzeja ekspozīciju, bet arī latviešu tautas mākslas izstādi, kas ir viena no populārākajām pēdējo gadu laikā.

Alūksnē vēstniece apmeklēja šaursliežu dzelzceļam veltīto ekspozīciju Bānīša piestātnē, kas ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem pilsētā. Tāpat arī vēstniece apskatīja Alūksnes muzeja restaurēto ēku un uzklausīja stāstu par Alūksnes vēsturi. 

Vizīte noslēdzās pavisam tuvu Igaunijas robežai – Veclaicenes pagasta Kornetos, kur tautas namā vēstniece tikās ar bibliotēkas un vēstures krātuves vadītāju Maiju Bleiferti un kultūras nama vadītāju Lolitu Šadursku. Veclaicenē dzīvo vairākas ģimenes, kas pieder gan latviešu, gan igauņu kultūrtelpai un igauņu valodu lieto arī ikdienā. Viņu vidū arī Veru ģimnāzijas skolniece Kadrija Prangele, kura pastāstīja par savu izvēli mācīties Igaunijā.

Veclaicenē vēstniece sniedza interviju Alūksnes novada laikraksta “Alūksnes un Malienas ziņas” žurnālisei Aivitai Lizdikai.

Vēstniecība ir pateicīga Alūksnes domes sabiedrisko attiecību speciālistei Sanitai Spudiņai par sadarbību vizītes rīkošanā.