Latvijas pārstāvniecība ANO Ženēvā rīko diskusiju par mazas valsts vietu multilaterālismā

02.06.2022. 23:09

Šī gada 27. maijā Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā rīkoja apaļā galda diskusiju par mazas valsts vietu un lomu starptautiskajās organizācijās. Pasākums bija daļa no Latvijas kandidatūras Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības Padomē 2026.-2027. gadam.

Diskusiju atklāja Latvijas vēstnieks ANO Ženēvā Bahtijors Hasans un vadīja Latvijas Ārpolitikas institūta direktora p.i. Dr. Kārlis Bukovskis. Diskusijā piedalījās Albānijas, Kaboverdes, Luksemburgas un Maurīcijas vēstnieki ANO Ženēvā.

K.Bukovskis prezentēja ar Ārlietu ministrijas atbalstu izdoto grāmatu “The Centenary of Latvia’s Foreign Affairs. Multilateralism and International Organizations” zinātniskā redaktora Dr. Andra Sprūda vadībā.

Albānijas, kura šobrīd ieņem ANO Drošības Padomes nepastāvīgā locekļa amatu, vēstniece, dalījās ar savas valsts pieredzi ceļā uz šo būtisko amatu. Luksemburgas vēstnieks ieskicēja savas valsts atbalstu multilaterālismam gadsimtu gaitā. Gan Kaboverdes, gan Maurīcijas vēstnieces pauda savu pārliecību, ka mazas valstis var izdarīt krietni vairāk, kā norāda to lielums kartē, nepieciešama ir tikai griba.

Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka daudzpusējā noteikumos balstītā sistēma ir mazo valstu drošības garants, un mazās valstis ir dabiskie multilaterālisma aizstāvji. Vēstnieki dalījās ar savu valstu pieredzi ceļā uz vietu ANO Drošības Padomē, kā arī  izaicinājumiem tajā darbojoties.

Apaļā galda diskusija tika noslēgta ar pieņemšanu, kurā dalībnieki varēja nogaršot Latvijas ēdienus.

 

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā