Latvija atbalsta pirmo Pasaules tirdzniecības kongresu par dzimumu līdztiesību

08.12.2022. 01:12

DSC03279

Foto: ©WTO/Franck Ghannam

No 2022. gada 5. līdz 7. decembrim Ženēvā notika Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) rīkotais pirmais Pasaules tirdzniecības kongress par dzimumu līdztiesību, kas veltīts sieviešu lomai ilgtspējīgā tirdzniecībā un ekonomikas atveseļošanā. Kongresa mērķis bija aktualizēt pētījumus, atbalstīt jaunas iniciatīvas un inovatīvu pieeju iekļaujošai tirdzniecības politikai, kas attīsta sieviešu līdzdalības iespējas globālajā ekonomikā. Latvijas ieguldījumu pasākuma īstenošanā atzinīgi novērtēja PTO pārstāvji un ES vēstnieks PTO Žao Agijārs Mačado (João Aguiar Machado).

“Ekonomiskie un sociālie zaudējumi, ko izraisa dzimumu nevienlīdzība, ir milzīgi,” atklāšanas uzrunā norādīja PTO ģenerāldirektore Ngozi Okondžo-Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala). Ģenerāldirektore uzsvēra, ka pēc Pasaules Bankas datiem aptuveni 2,4 miljardiem sieviešu darbspējas vecumā nav pieejas līdzvērtīgām ekonomiskās līdzdalības iespējām, un īpaši izcēla Covid-19 pandēmijas, kara Ukrainā, augsto enerģijas un pārtikas cenu, kā arī klimata pārmaiņu neproporcionāli lielo negatīvo ietekmi uz sieviešu lomu ekonomikā. “Dzimumu nevienlīdzības izskaušana darba tirgū sniegtu nozīmīgu pienesumu pasaules ekonomikai. Tirdzniecība politika var palīdzēt šo mērķu sasniegšanai,” norādīja PTO ģenerāldirektore.

Kongresa laikā 15 sesijās, paneļdiskusijās, semināros un prezentācijās  tika pārrunāts, kā tirdzniecības nolīgumos integrēt risinājumus dzimumu līdztiesības veicināšanai, kā panākt iekļaujošu, pētījumos pamatotu ekonomikas atveseļošanu, kā pārdomāta tirdzniecības politika var mīkstināt Covid-19 un citu krīžu nelabvēlīgas sekas uz sievietēm, un kā pieeja globālajām vērtību ķēdēm iespaido sieviešu līdzdalības rādītājus. Pētnieki piedāvāja ne vien problēmu teorētisku konstatēšanu, bet arī praktiskus risinājumus sieviešu iesaistei globālajā tirdzniecībā.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā