Latvija rīko semināru Ieroču tirdzniecības nolīguma valstu konferencē Ženēvā

28.08.2023. 09:12

Šī gada 23. augustā Ženēvā, Šveicē Ieroču tirdzniecības nolīguma (Arms Trade Treaty – ATT) ikgadējās plenārsēdes laikā Latvija organizēja semināru par Latvijas, Dienvidāfrikas un Urugvajas pieredzi, sniedzot ikgadējos dalībvalstu ziņojumus ATT sekretariātam. Šīs valstis ir ATT viceprezidentes.

Latvijas vēstnieks ANO Ženēvā Bahtijors Hasans savā ievadrunā uzsvēra nepieciešamību veidot vienotu ieroču ražotāju izpratni un atbildību par eksporta kontroles jautājumiem dažādos pasaules kontinentos. Tāpat vēstnieks uzsvēra ieroču eksporta kontroles lomu visaptveroša miera un drošības mērķu sasniegšanā. Pasākuma dalībnieki augsti novērtēja Dienvidāfrikas un Urugvajas ekspertu dalību Latvijas organizētā pasākumā.

Seminārā ar Latvijas pieredzi dalījās Ārlietu ministrijas Stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroles nodaļas vadītājs Nauris Rumpe. Seminārā, kā diskusijas moderators piedalījās TV žurnālists Ansis Bogustovs.

Seminārs fokusējās uz attālāku reģionu (Āfrika, Latīņamerika un Centrālamerika, kā arī Okeānija) valstu pienākumu sniegt ikgadējos ziņojumus par veiktajiem ieroču eksporta pārrobežu darījumiem.

Uzziņa: 

ATT

Ieroču tirdzniecības nolīgums ir balstīts uz ANO statūtu 26. pantu, kas iestājas par starptautiskā miera un drošības uzturēšanu un nekontrolētas ieroču izplatības mazināšanu. ATT izveido eksporta kontroles standartus starptautiskajai tirdzniecībai ar konvencionālajiem ieročiem.

ATT līgums tika parakstīts 2013. gadā, un Latvija bija viena no līgumu parakstītājām. 2019. gadā Latvija kā pirmā Austrumeiropas valsts uz brīvprātības pamatiem prezidēja ATT. Šobrīd Latvija ieņem Viceprezidenta pozīciju ATT. Līgumam jau pievienojušās 113 pasaules valstis no visiem kontinentiem.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā