Ukraina, Latvija un Nīderlande rīko diskusiju par taisnīguma atjaunošanu ceļā uz mieru un cilvēktiesību aizsardzību Ukrainā

09.10.2023. 00:06
Ukraina, Latvija un Nīderlande rīko diskusiju par taisnīguma atjaunošanu ceļā uz mieru un cilvēktiesību aizsardzību Ukrainā

6.oktobrī ANO Cilvēktiesību padomes 54.sesijas ietvaros Latvijas, Ukrainas un Nīderlandes pārstāvniecības ANO Ženēvā rīkoja diskusiju “Taisnīguma atjaunošana kā ceļš uz mieru un cilvēktiesību aizsardzību Ukrainā”.

Diskusijas dalībnieki uzrunāja starptautisko kopienu Ženēvā par līdzšinējām juridiskajām iespējām un turpmākajiem soļiem Krievijas Federācijas saukšanai pie atbildības par Ukrainas teritorijā veiktajiem smagajiem noziegumiem, kā arī uzsvēra šādu noziegumu nepieļaušanu nākotnē un taisnīguma nodrošināšanu visiem kara upuriem.

Latvijas īpašais pārstāvis starptautisko tiesību un valsts atbildības jautājumos E.Levits uzsvēra Rīgas principus jeb vadlīnijas, kuru mērķis ir nodrošināt efektīvu Ukrainas zaudējumu reģistra darbību, kā arī aktualizēja jautājumu par īpaša starptautiska tribunāla veidošanu Krievijas politiskās un militārās vadības saukšanai pie atbildības par noziegumiem Ukrainā – ikvienam likumu pārkāpējam nāksies atbildēt. Paužot pateicību par starptautiskajiem centieniem un atsaucoties uz Ukrainas prezidenta V. Zelenska miera iniciatīvu, Ukrainas Tieslietu ministra vietniece I.Mudra aicināja apsvērt nākamos praktiskos soļus Krievijas atbildības par Ukrainas pilsētu un kritiskās infrastruktūras objektu iznīcināšanu nodrošināšanā. Atzinīgi vērtējot jau paveikto noziegumu Ukrainas teritorijā izmeklēšanā, Leidenes Universitātes starptautisko publisko tiesību profesore L. van den Herika norādīja uz nepieciešamību veidot sistēmisku starptautisku pieeju Krievijas atbildības panākšanā.

Diskusijas dalībnieki pauda stingru nosodījumu par Krievijas Federācijas agresiju pret Ukrainu, kas ir novedusi pie Ukrainas pilsētu un infrastruktūras objektu apzinātas iznīcināšanas, civiliedzīvotāju masveida upuriem, ukraiņu, tostarp bērnu, piespiedu pārvietošanu uz Krieviju, kā arī citiem nopietniem cilvēktiesību un starptautiskā humanitārā likuma pārkāpumiem. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt Krievijas Federācijas un tās vadības saukšanu pie atbildības par Ukrainas teritorijā veiktajiem noziegumiem atbilstošu taisnīgu un neatkarīgu izmeklēšanu ietvaros un sodīšanas nacionālā un starptautiskā līmenī.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā