Latvija, Lietuva un Ukraina rīko diskusiju par informācijas integritātes aizsargāšanu un dezinformācijas apkarošanu

23.03.2024. 03:09
  • #LatviaUNSC

 

 side eventBambals

22.martā ANO Cilvēktiesību padomes 55.sesijas ietvaros Latvijas, Lietuvas un Ukrainas pārstāvniecības ANO Ženēvā rīkoja diskusiju “Informācijas integritātes aizsargāšana: stratēģiju apzināšana”.

Diskusijas dalībnieki uzrunāja starptautisko kopienu Ženēvā par ANO dalībvalstu pieejām informācijas integritātes aizsargāšanā un cīņā pret dezinformāciju mūsdienu tehnoloģiju straujās attīstības un aktuālo ģeopolitisko izaicinājumu kontekstā.

Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas un informācijas drošības centra dibinātāja Ļ.Tsibulska uzrunāja jautājumu par dezinformācijas apkarošanu bruņotu konfliktu situācijās un vērsa uzmanību uz Krievijas dezinformācijas metodēm, kuras kļuvušas par Krievijas kara pret Ukrainu neatņemamu daļu, tādējādi sekmējot sabiedrības polarizēšanu Ukrainā un novirzot pasaules uzmanību no Krievijas uzbrukuma sekām valstī. Latvijas Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Dr. R.Bambals uzsvēra dezinformācijas apkarošanas visaptverošu stratēģiju nepieciešamību valstu līmenī ar uzsvaru uz visas sabiedrības iekļaujošu pieeju. Šajā kontekstā ir būtiski stiprināt sabiedrības spējas risināt arī dezinformācijas negatīvo ietekmi uz ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu, klimata izmaiņu apzināšanu un bruņotu konfliktu novēršanu. Akcentējot sabiedrību digitālās, mediju un informācijas pratības nozīmi, starpvaldību organizācijas International IDEA Digitalizācijas un demokrātijas programmas vadītājs A.F.Gibaja norādīja uz dezinformācijas negatīvo ietekmi uz vēlēšanu procesiem, tostarp uz viltus ziņu, informācijas kā ietekmes ieroča un tā dēvēto politisko influenceru negatīvo lomu.

Latvija, kandidējot uz nepastāvīgā locekļa vietu ANO Drošības padomē, iestājas par digitālo tehnoloģiju drošību, ilgtspēju un attīstību. Kopā ar partneriem Latvija veicina digitālās vides noturību pret potenciāliem mākslīgā intelekta sekmētiem riskiem informācijas integritātei.

Projekts finansēts no Latvijas kandidatūras lobija kampaņas dalībai ANO Drošības padomē 2026. – 2027. gadā.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā