Latvijas vēstniece Ilze Rūse darba vizītē apmeklē Upsalu

02.03.2022. 18:16
Latvijas vēstniece Ilze Rūse darba vizītē apmeklē Upsalu

Latvijas vēstniece Ilze Rūse 2022. gada 2. martā vizītē apmeklēja Upsalas lēni. Vizītes laikā vēstniece tikās ar Upsalas lēņa gubernatoru Jēranu Enanderu (Göran Enander), atzinīgi vērtējot sadarbības ar Upsalu padziļināšanos pēdējos gados.

Upsalas Universitātes bibliotēkā vēstniece pasniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas grāmatu dāvinājumu un apskatīja bibliotēkā esošās 16. gadsimta Rīgas jezuītu bibliotēkas grāmatas, kā arī vecāko latviešu valodā publicēto grāmatu, pirmo Katoļu katehisma izdevumu. Vēstniece pateicās galvenajam bibliotekāram profesoram Lāršam Būrmanam (Lars Burman) par ciešo sadarbību ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Vēstniecei bija iespēja tikties arī ar Upsalas Universitātes vice rektoru Matsu Larhedu (Mats Larhed).

Vēstniece apmeklēja bijušā ANO ģenerālsekretāra Dāga Hammeršelda fondu. Sarunā ar fonda pārstāvjiem iezīmējās turpmākas sadarbības iespējas. Vēstniece pasniedza Dāga Hammaršelda grāmatas “Ceļa zīmes” tulkojumu latviešu valodā kā dāvinājumu fonda bibliotēkai. Aktuālo starptautiskās drošības notikumu kontekstā simbolisku nozīmi ieguva ziedu nolikšana pie Dāga Hammaršelda kapa Upsalas vecajos kapos.

Vizītes ietvaros vēstniece apmeklēja arī Upsalas Universitātes Krievijas un Eirāzijas studiju institūtu, kura pēdējā laika uzmanība pievērsta Krievijas agresīvajai rīcībai Ukrainā. Starptautiskā drošības situācija bija sarunu centrā ar konfliktu rezolūcijas un labas pārvaldības pētnieku Peteru Vallenstēnu (Peter Wallensteen) un Diplomātiskā kluba vadītāju Lēnu Vallenstēnu (Lena Wallensteen).

Vizītes noslēgumā vēstniece kopīgā sarunā ar Upsalā dzīvojošajiem tautiešiem pārrunāja aktuālos jautājumus un nākotnes ieceres.

Upsalai ir gadu desmitiem ilga sadarbība ar Latviju. Saistībā ar 100. gadskārtu, kopš Latvija un Zviedrija nodibināja diplomātiskās attiecības, 2021. gada jūnijā Upsalu oficiālās vizītes ietvaros apmeklēja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. 2021. gada septembrī, lai atzīmētu 30. gadskārtu, kopš Latvija un Zviedrija atjaunoja diplomātiskās attiecības oficiālā vizītē Zviedrijā atradās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kura kopā ar saviem Igaunijas un Lietuvas kolēģiem viesojās Upsalā. 

Vairāk bilžu pieejamas šeit.