Vēstniece Ilze Rūse apmeklē Vermlandes lēnes galvapilsētu Karlstādi un piedalās Zviedrijas Psiholoģiskās aizsardzības centra atklāšanā

10.05.2022. 18:30
Vēstniece Ilze Rūse apmeklē Vermlandes lēnes galvapilsētu Karlstādi un piedalās Zviedrijas Psiholoģiskās aizsardzības centra atklāšanā

2022. gada 9.-10. maijā Latvijas vēstniece Zviedrijā apmeklēja Vermlandes lēnes galvaspilsētu Karlstādi.

Pilsētas Lielajā laukumā 9. maijā vēstniece piedalījās Pirmdienas mītiņa Ukrainas atbalstam. Pirms 30 gadiem šajā pat laukumā Karlstādes iedzīvotāji pulcējās, lai paustu atbalstu Baltijas valstu neatkarībai, kuru pēc 2. pasaules kara beigām 1945. gada maijā bija atņēmusi Padomju okupācija. 1991. gada 29. augustā Karlstadē notika Ziemeļu Padomes sanāksme, kuras laikā tika parakstīta vēstule Baltijas valstu atbalstam.

Karlstādē vēstniece tikās ar pilsētas izpilddirektoru Andersu Knāpi (Anders Kanpe). Karlstāde atrodas pa vidu starp Stokholmu un Oslo ar 95 000 iedzīvotāju. Pilsētas simbols ir saule, jo Karlstāde ir pilsēta Zviedrijā, kurā saule spīd visvairāk. Tāpat 1905. gadā Karlstādē notika konference, kuras laikā vienojās par Norvēģijas atdalīšanos no Zviedrijas, jo kopš 1814. gada Zviedrijas un Norvēģija veidoja “Apvienoto Zviedrijas un Norvēģijas karaļvalsti” ar Zviedrijas karali kā apvienības galvu. 1905. gada referendumā 95% no Norvēģijas iedzīvotājiem balsoja par neatkarīgas valsts izveidošanu. 

Vēstniece 9. maijā piedalījās Vermlandes lēnes gubernatoru Georgu Andrēna (Georg Andrén) rīkotajās vakariņās par godu Baltijas valstu vēstnieku vizītei. Vermlandē ir attīstīta mūsdienīgu iepakojumu ražošana. Lēnē atrodas kafijas ražotne “Löfbergs Lila”, kura ir investējusi Latvijā tāpat kā atsperu ražošanas uzņēmums "Lesjöfors".

Pirms Otrā pasaules kara Kalstadē darbojās Latvijas goda konsuls Oke Nermans (Åke Nerman). Savukārt pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas goda konsuls bija Ulfs Šenkmanis (Ulf Schenkmanis). Vermlandes rakstniecei Selmai Lāgerlēvai 1929. gadā tika piešķirts Triju zvaigžņu ordenis.

10. maijā vēstniece Ilze Rūse kopā ar baltiešu kolēģiem viesojas Zviedrijas Aizsardzības Universitātē, kur iepazinās ar Karlstādes filiālē veikto pētniecību. Universitātes rektors no 1998. līdz 2002. gadam bija Kārlis Neretnieks.

Vēstniece piedalījās Zviedrijas Psiholoģiskās aizsardzības aģentūras svinīgajā atklāšanā Karlstādē. Aģentūru atklāja Zviedrijas tieslietu un iekšlietu ministrs Morgans Johansons (Morgan Johansson). Aģentūra savu darbu uzsāka 2022. gada 1. janvārī. Organizācijas pamatuzdevums ir sargāt atvērto un demokrātisko sabiedrību, brīvu viedokļu apmaiņu, Zviedrijas pamatbrīvības un neatkarību. Aģentūras ģenerāldirektors Henriks Landerholms (Henrik Landerholm) ir bijis Zviedrijas vēstnieks Latvijā.