Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse Vermlandes muzejā atklāj Jāzepa Grosvalda izstādi

29.08.2022. 14:51
Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse Vermlandes muzejā atklāj Jāzepa Grosvalda izstādi

2022. gada 27. augustā, klātesot Latvijas vēstniecei Zviedrijā Ilzei Rūsei un Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM) direktorei Mārai Lācei, Vermlandes muzejā Kārlstādē tika atklāta latviešu māksliniekam Jāzepam Grosvaldam veltīta izstāde “Dzīvot mirklim”. Savā uzrunā vēstniece uzsvēra, ka izstāde ir īpašs notikums abu valstu sadarbībā kultūras jomā. Tā ir līdz šim plašākā Jāzepa Grosvalda darbu izstāde ārpus Latvijas, sekojot Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja veidotajai izstādei “Grosvaldu ģimenes stāsts” 2019.gadā.  

Vēstniece, atklājot izstādi, Ilze Rūse īpaši atzīmēja izstādes mūsdienīgo raksturu un tās saikni ar Latvijas vēsturi vairāk nekā simts gadu perspektīvā, citējot Jāzepa Grosvalda laikabiedra gleznotāja Niklāva Strunkes teikto:  “Grosvalda māksla nav atšķirama no mūsu zemes. Tā ir garīga vērtība, tas ir Latvijas nacionālās mākslas simbols”. Vēstniece arī uzsvēra Grosvaldu ģimenes īpašo ieguldījumu Latvijas valsts veidošanā un Jāzepa personības šķautnes, kas līdztekus patriotismam izpaužas arī Eiropeiskā un globālā izpratnē.

Vēstniece pateicās Vermlanes muzeja darbiniekiem par dziļo ieinteresētību un ieguldīto darbu, pētot Jāzepa Grosvalda māksliniecisko mantojumu, kas Padomju okupācijas gados glabājies Zviedrijā, kā arī šobrīd dodot iespēju latviešu gleznotāja mantojumu skatīt plašākai publikai.

Izstādes atklāšanā piedalījās LNMM direktore Māra Lāce un mākslas zinātniece  Ieva Kalnača un mākslinieces Ieva Stūre, veicot darbu pie  2023. gadā Rīgā plānotās Jāzepa Grosvalda izstādes kolekcijas veidošanas. Pasākums bija kupli apmeklēts: vairāk kā 50 latviešu diasporas pārstāvji bija mērojuši ceļu uz Kārlstādi no dažādiem Zviedrijas reģioniem.

Jāzeps Grosvalds (1981-1920) tiek uzskatīts par modernisma pamatlicēju Latvijas mākslā. 221 viņa darbi atrodas Vermlandes muzeja (Värmlands museum) kolekcijā, kam tos nodevušas uz Zviedrija emigrējušās Jāzepa Grosvalda māsas pagājušā gadsimta vidū.

Biles no pasākuma pieejamas šeit