Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ārlietu ministru kopīgs paziņojums Baltkrievijas solidaritātes dienā

09.02.2021. 14:49

Baltkrievijas solidaritātes dienā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri pauž atbalstu Baltkrievijas tautai.

Kopš augusta baltkrievu tauta miermīlīgi iestājas par brīvību un demokrātiju. Nedēļu pēc nedēļas, mēnesi pēc mēneša Igauniju, Latviju un Lietuvu ir dziļi iespaidojusi tās drosme un centieni panākt pamattiesību nodrošināšanu un brīvas un godīgas vēlēšanas.

Šai drosmei nākas stāties pretī Baltkrievijas varasiestāžu nežēlībai un nelikumībai. Mērķis ir skaidrs: apslāpēt miermīlīgu demonstrantu prasības, noliegt viņu tiesības uz miermīlīgas pulcēšanās brīvību un apspiest viņu likumīgās prasības pēc brīvām un taisnīgām vēlēšanām.

Baltkrievijā stāvoklis joprojām pasliktinās. Līdz pat šai dienai turpinās Baltkrievijas varasiestāžu vardarbīgās represijas pret miermīlīgiem protestētājiem.

Igaunija, Latvija un Lietuva atkārtoti aicina Baltkrievijas varasiestādes nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visus patvaļīgi aizturētos, tostarp politieslodzītos un plašsaziņas līdzekļu darbiniekus, un saukt vainīgos pie atbildības. Tās arī aicina varasiestādes atturēties no turpmākas vardarbības, iesaistīties atklātā politiskā dialogā ar tautu un nodrošināt brīvas un taisnīgas vēlēšanas atbilstoši starptautiskiem standartiem un EDSO/Demokrātisku iestāžu un cilvēktiesību biroja novērotāju klātbūtnē.

Kamēr Baltkrievijas tauta nenogurstoši aizstāv savas cilvēka pamattiesības un pretojas vardarbībai, starptautiskajai sabiedrībai jāturpina sekot Baltkrievijā notiekošajam, rūpīgi jāuzrauga situācija un jārīkojas.

Solidarizējoties ar Baltkrievijas tautu, šovakar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas sabiedriskās ēkas tiks izgaismotas baltkrievu vēsturiskā baltsarkanbaltā karoga krāsās.

#StandWithBelarus

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Vēstniecības ziņas

cache/thumbs/images_Tiksanas_ar_ZM_jpg_1713876503_crop_665_by_420.jpg
23. aprīlis, 15:41
Vēstniece Solveiga Silkalna tiekas ar Lietuvas zemkopības ministru Kēstuti Navicki

2024. gada 22. aprīlī vēstniece Solveiga Silkalna tikās ar Lietuvas zemkopības ministru Kēstuti Navicki (Kęstutis Navickas).  Vēstniece uzsvēra Latvijas un Lietuvas ciešo sadarbību,...

Lasīt vairāk