Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri turpinās vienotu nostāju par situāciju Baltkrievijā un Krievijā

12.02.2021. 16:36

2021. gada 12. februārī darba vizītē Latvijā uzturas Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis). Kopš stāšanās ministra amatā šī ir viņa pirmā vizīte Latvijā.

Vizītes laikā tika atzīmēta 100. gadadiena, kopš Latvija atzina Lietuvas Republiku de iure. Ministri aplūkoja par godu šim notikumam izveidoto izstādi, kurā apskatāmi dokumenti par pirmajiem Latvijas un Lietuvas diplomātisko attiecību gadiem. 1921. gada 10. februārī Latvijas valdība pieņēma lēmumu atzīt Lietuvas Republikas neatkarību, paziņojot par to Lietuvai 16. februārī, šādi apsveicot Lietuvu tās dibināšanas trešajā gadadienā. Latvija bija pirmā valsts, kas atzina Lietuvu de iure.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs un G. Landsberģis pārrunāja aktuālos divpusējos, reģionālās sadarbības un starptautisko attiecību jautājumus.

Abi ministri atzīmēja, ka nepieciešams turpināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas savstarpējo koordināciju, paužot vienotu nostāju par situāciju Baltkrievijā. Viņi arī uzsvēra, ka nepieciešama stingra Eiropas Savienības reakcija par A. Navaļnija un viņa līdzgaitnieku vajāšanu un vardarbību protestu apspiešanu.

E. Rinkēvičs un G. Landsberģis iepazīstināja ar aktuālo situāciju savās valstīs Covid-19 pandēmijas izraisīto problēmu risināšanā, atzīmējot, ka savlaicīga un efektīva iedzīvotāju vakcinācija ir prioritāte gan Latvijā, gan Lietuvā. Ministri apsprieda Baltijas valstu iespējas sniegt atbalstu Austrumu partnerības valstīm Covid-19 krīzes pārvarēšanā. Abas puses pauda cerību, ka epidemioloģiskās situācijas uzlabošanās ļaus iespējami drīz atgriezties pie ierasti aktīvā divpusējās sadarbības kalendāra.

Tikšanās laikā tika pārrunāta Baltijas reģionam svarīgo transporta un enerģētikas infrastruktūras projektu attīstība. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka kopīgi jāstrādā, lai līdz 2025. gadam sasniegtu stratēģisko mērķi – Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropu.

E. Rinkēvičs un G. Landsberģis apsprieda arī Latvijas un Lietuvas sadarbības attīstīšanu ar jauno ASV administrāciju, kā arī 17+1 formāta nākotni sadarbībai ar Ķīnu.

G. Landsberģis ir Lietuvas ārlietu ministrs kopš 2020. gada 11. decembra. Darba vizītes Latvijā laikā viņš tikās arī ar Valsts prezidentu E. Levitu un Saeimas priekšsēdētāju I. Mūrnieci.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā