Jaunas grāmatas Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēkām

04.12.2020. 13:54
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

Jaunas grāmatas Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēkām

Tuvojoties Ziemassvē­tkiem dažu Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēku krājumus bagātinās latviešu un lietuviešu autoru grāmatu tulkojumi kaimiņvalsts valodā. Tā tiks pagodinātas skolas, kuras 2020. gadā piedalījās starptautiskajā projektā „Baltu literatūras nedēļa”. Latvijas Republikas vēstniecība Lietuvas Republikā Lietuvas skolām uzdāvināja lietuviski izdoto pazīstamo vēsturnieku Ilgvara Butuļa un Antonija Zundas grāmatu „Latvijas vēsture”. Latvijas Republikas vēstnieks Lietuvas Republikā Indulis Bērziņš rakstiski izteica pateicību projekta dalībniekiem un organizatoriem, jo līdzdalība projektā un ilgtermiņa sadarbība ir ieguldījums latviešu literatūras, kultūras, vēstures un folkloras atpazīstamības veidošanā.

Projekts „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“ Lietuvas un Latvijas skolās notiek kopš 2017. gada. Tā iniciatori – Jonavas rajona Žeimju skolas-daudzfunkciju centra pedagogi un Jonavas rajona skolu bibliotekāri, kopā ar partneriem – Vītauta Dižā universitātes Letonikas centru, Latvijas vēstniecību Lietuvā un Lietuvas vēstniecību Latvijā – aicina stiprināt abu tautu skolu sadarbību, mainoties pieredzē, iepazīstot kaimiņvalsts valodu, literatūru, kultūru un vēsturi, iesaistot jaunatni baltu identitātes veidošanas procesā. Projekts, kas bija ieplānots šī gada marta beigās, Covid-19 pandēmijas izraisītu draudu dēļ šogad tika pārcelts uz rudeni un Lietuvas un Latvijas skolās norisinājās 21.–25. septembrī. Projekta pasākumos skanēja kaimiņtautas valoda, dziesmas, tika lasītas pazīstamu rakstnieku grāmatas, rīkotas zīmējumu izstādes, organizētas radošās darbnīcas, filmu skates. Skolotāji un skolēni stāstīja ceļojumu iespaidus, interesējās par kaimiņtautas pārstāvjiem savā skolā vai pilsētā, pētīja ģeogrāfiju, kulināriju, tūrisma objektus.

Šogad projektā piedalījās 49 mācību iestādes: 34 – no Lietuvas, 15 – no Latvijas. Katru gadu projekta dalībnieku ģeogrāfija paplašinājās – šogad projektā piedalījās skolas no Jonavas, Paņevežas, Kauņas, Viļņas, Šauļiem, Ukmerģes, Pakrojas, Sventājas. Latvijā par lietuviešu literatūru interesējās ne tikai Latvijas–Lietuvas pierobežas novados (Daugavpils, Viesītes, Vecumnieku Jelgavas, Priekules, Saldus, u.c.), bet arī Rīgā, Jūrmalā, Ogrē, Aizkrauklē, Garkalnē un Salacgrīvā. Ar lielisku iniciatīvu šogad pārsteidza Jonavas pilsētas un rajona skolas, kas projekta ietvaros organizēja latviešu daiļliteratūras lasīšanas maratonu. Pasākumā piedalījās 11 rajona skolas, bet latviešu autoru grāmatas dažas stundas pēc kārtas lasīja vairāk nekā 1000 cilvēku. Abās valstīs projekta „Baltu literatūras nedēļa” saturs tika radoši iesaistīts citos pasākumos – Dzejas dienā, kas katru septembri notiek Latvijas skolās, un Baltu vienotības dienā, kas abās valstīs tiek atzīmēta 22. septembrī, bet šogad svinēja tās pasludināšanas 20. gadu jubileju. Latviešu un lietuviešu valodas skanēja arī Eiropas valodu dienas pasākumos, kuri tiek rīkoti visā Eiropā 23. septembrī.

Latvijas vēstniecība Lietuvā ar projekta organizatoriem un citiem projekta partneriem sadarbojas jau no idejas pirmsākumiem – sniedz projektam palīdzību pasākumu organizēšanā, kontaktu veidošanā, informācijas izplatīšanā. Pērn par godu Latvijas valsts 100-gadei Latvijas vēstniecība Lietuvā projekta dalībniekiem dāvināja vērtīgas latviešu autoru grāmatas. Daudzas no tām tika lasītas, analizētas un interpretētas šī gada pasākumos. Pirmsskolu un sākumskolu bērni iemīļoja Zanes Zustas grāmatu „Ucipuci meklē mājas”, mazliet vecāki – lasīja latviešu tautas pasakas, Jura Zvirgzdiņa, Imanta Ziedoņa, Annas Sakses, Vitas Štelmaheres, Rutas Skrebeles, Margaritas Stārastes, Kārļa Skalbes daiļdarbus, vecāko klašu skolēni lasīja izvilkumus no Māras Zalītes romāna „Pieci pirksti”, Jāņa Joņeva „Jelgava ʻ94“, Noras Ikstenas „Mātes piens” u. c.

Šogad ar Latvijas vēstniecības Lietuvā palīdzību pie projekta pievienojās Latvijas Nacionālais kino centrs, kas projekta dalībniekiem sniedza iespēju noskatīties latviešu režisoru veidotās mākslas filmas „Bille“, „Paradīze ’89“ un animācijas filmu „Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”. Filmas skolās tika skatītas oriģināla valodā ar angļu valodas subtitriem. Iespēja dzirdēt latviešu valodu un iepazīties ar jauniem latviešu kino mākslas darbiem izraisīja lielu interesi un sagaidīja labas atsauksmes – skolēni diskutēja gan par valodu līdzību, gan par filmu saturu. Pedagogi, it īpaši tie, kas strādā ar pirmsskolas un sākumskolas audzēkņiem, izteica vēlmi, lai filmas būtu iespējams skatīt arī lietuviešu valodā. Latvijas skolām dažas filmas no lietuviešu kino fondiem piedāvāja skatīt arī Lietuvas kino centrs.

Oktobrī Vītauta Dižā universitātes Letonikas centrs Lietuvas skolu bibliotekārus aicināja piedalīties projekta seminārā, kura dalībniekiem bija iespēja attālināti iepazīties ar latviešu valodas pamatiezīmēm un mācību e-resursiem (dokt. K. Vaisvalavičiene, VDU), ar Latvijas kultūras kanonu (dr. Aukse Noreikaite, VDU un tradicionālo latviešu literatūras žanru – bērnības atmiņu prozu (dr. Rudīte Rinkeviča, Daugavpils universitāte). Seminārā piedalījās 47 pedagogi. Kaut šogad projekta ietvaros izpalika kopīgs publisks pasākums un projektā iesaistīto pušu kopīga tikšanās, tomēr, par spīti pandēmijai un ārkārtas situācijai Latvijā un Lietuvā, projekta mērķis tika veiksmīgi sasniegts – projekts sagādāja labas emocijas, jaunas zināšanas, jaunus draugus. Daudzi projekta dalībnieki ar nepacietību gaida tā turpinājumu arī nākamgad, bet organizatori aicina projektam pievienoties jaunus dalībniekus, partnerus un atbalstītājus.

Šogad atvērt durvis kaimiņvalsts kultūras pasaulē un bagātināt skolu bibliotēkas ar visjaunākajiem lietuviešu un latviešu literatūras tulkojumiem palīdzēja ne tikai projekta partneru dāvanas, bet arī atbalstītāju „Lonas”, „Kavos Draugas“ / „Kafijas Draugs”, „Fėjos namai“ / „Fejas nams”, „Sapiegos klinika“, „Glasseson“, „Skaitmeninė rinkodara“ , „RT TAX” atbalsts.

Lai mūs vieno ne tikai pagātnes pārbaudījumi vai svētki, bet arī sirsnīga vēlme pazīt viens ar otru un sazināties!

 #LV100 #Lietuva #Latvija

Projekta iesaistītās puses:

Projekto Facebook grupė „Baltų literatūros savaitė/Baltu literatūras nedēļa“: https://www.facebook.com/groups/276831082747361/

Latvijas Nacionālais kino centrs: http://nkc.gov.lv/

Lietuvas kino centrs: http://www.lkc.lt/

„Kavos Draugas“: https://www.kavosdraugas.lt/

„Kafijas Draugs”: https://www.kafijasdraugs.lv/

„Fėjos namai“: https://www.fejosnamai.lt/

„Fējas nams”: https://www.fejasnams.lv/

„Sapiegos klinika“: https://www.sapiegosklinika.lt/

„Glasseson“: https://glasseson.lt/

„Skaitmeninė rinkodara“: https://www.skaitmeninerinkodara.lt/

„Lonas“: https://www.lonas.lv/

„RT TAX”: https://rttax.com/lv/