Vēstniecība pateicas Baltu literatūras nedēļas organizatoriem, dalībniekiem, bibliotekāriem, skolotājiem un atbalstītājiem

20.12.2023. 15:36
Vēstniecība pateicas Baltu literatūras nedēļas organizatoriem, dalībniekiem, bibliotekāriem, skolotājiem un atbalstītājiem

20.decembrī vēstniece Solveiga Silkalna un vēstniecības kolektīvs pateicās projekta „Baltu literatūras nedēļa“ dalībniekiem, bibliotekāriem un  skolotājiem par dalību Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēku projektā „Baltu literatūras nedēļa” - "Jūsu entuziasms un radošums neapšaubāmi iedvesmo jauno paaudzi interesēties par mūsu valstu literatūru, kultūru un vēsturi, uzņemties šo vērtību mantotāja un radītāja lomu. Iepazīstot un atbalstot viens otru būsim stiprāki! Draudzība un vienotība nav dotums pats par sevi – tā tiek radīta, sargāta un stiprināta mūsu visu kopējiem centieniem. To grāmatās mūs māca mūsu talantīgie  rakstnieki, to mums pierāda pēdējo gadu ikdienas izaicinājumi. Būsim stipri kopā!"

Kaimiņu literatūras tulkošana un lasīšana mūs bagātina ne tikai ar zināšanām par kaimiņu valsts vēsturi, ģeogrāfiju, kultūru, bet arī ļauj iejusties citas tautas estētiskajā pasaulē, kā arī saprast vērtības, kas ir kopīgas visai cilvēcei un kas ir svarīgas katram cilvēkam. Saprotot grāmatas nozīmi kultūras diplomātijai un reģionālās identitātes stiprināšanai Latvijas vēstniecība Lietuvā jau sesto gadu atbalstīja starptautisko Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēku projektu „Baltu literatūras nedēļa“, kuru rudenī organizēja Vītauta Dižā universitātes Letonikas centrs. Projekta mērķis ir veicināt skolēnu lasītprasmes, aicināt interesēties par baltu tautu vēsturi, valodu, literatūru.

Šogad projektā piedalījās 47 skolas no Lietuvas un 16 skolas no Latvijas. Par skolās organizētajām aktivitātēm var iepazīties projekta Facebook grupā Baltų literatūros savaitė/Baltu literatūras nedēļa. Lietuvas skolās it īpaša uzmanība šogad tika veltīta izcila latviešu rakstnieka Imanta Ziedoņa daiļradei – skolēni lasīja „Krāsainas pasakas”, „Lāču pasaku”, epifānijas un dzeju, tā pievienojoties aicinājumam minēt dzejnieka jubileju un iesaistoties Lietuvas Literatūras tulkotāju savienības iniciatīvā pasludināt 2023. gadu par latviešu literatūras gadu. Par dalību projektā un latviešu literatūras popularizēšanu skolu bibliotēkām tiks uzdāvināti visjaunākie latviešu literatūras tulkojumi lietuviešu valodā.

Projekta organizators:

Vītauta Dižā universitāte (Vytauto Didžiojo universitetas)

Projekta partneri:

Asociācija „Lietuvos ir Latvijos forumas”

Latvijas Republikas vēstniecība Lietuvā

Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā

Ziedoņa muzejs

Atbalstītāji:

SIA „Kafijas Draugs”

SIA „Lonas”

Foto:  Janina Skirgailiene