Krišjānis Kariņš: Rietumiem, apvienojot spēkus, ir jāpalīdz Ukrainai uzvarēt karā Krieviju

13.03.2024. 09:22
Krišjānis Kariņš: Rietumiem, apvienojot spēkus, ir jāpalīdz Ukrainai uzvarēt karā Krieviju

2024. gada 8. martā ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš Viļņā tikās ar Francijas ārlietu ministru Stefānu Sežurnu (Stéphane Séjourné), Igaunijas ārlietu ministru Margusu Cahknu (Margus Tsahkna), Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi (Gabrielius Landsbergis) un Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu (Dmytro Kuleba), lai apspriestu turpmāko atbalstu Ukrainai. Pēc tikšanās K. Kariņš uzsvēra, ka Rietumiem, apvienojot spēkus, ir jāpalīdz Ukrainai uzvarēt karā Krieviju.

"Šodienas tikšanās ir vēl viens apliecinājums tam, ka Eiropa un NATO ir vienotas. Mūsu kopīgos spēkos ir sniegt Ukrainai visu nepieciešamo atbalstu, lai tā uzvarētu karu pret Krieviju," uzsvēra K. Kariņš.

Viņš norādīja, ka šodien tikšanās laikā notika diskusijas, kā paplašināt un paātrināt nepieciešamo atbalstu Ukrainai, nodrošinot tās karavīru un robežsargu apmācību un piegādājot munīciju un bruņojumu. 

Sanāksme bija turpinājums Francijas prezidenta Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) rīkotajai Eiropas līderu konferencei, kurā tika prezentētas vairākas iniciatīvas, kā stiprināt sabiedroto atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem un nodrošināt sniegtās palīdzības ilgtspēju.

K. Kariņš sanāksmē uzsvēra, ka šī brīža prioritāte ir sniegt tūlītēju militāru atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, balstoties uz to vajadzībām – pretgaisa aizsardzību, artilērijas lādiņiem, tālās darbības ieročiem un bezpilota lidaparātiem.

Lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pozīcijas kaujas laukā, Latvija ir pievienojusies Čehijas vadītajai iniciatīvai par artilērijas munīcijas iepirkšanu Ukrainas vajadzībām. Iniciatīvas mērķis ir finansēt ātru simtiem tūkstošu lādiņu iegādi no trešajām valstīm. Tāpat Latvija atbalsta ES iniciatīvu par miljons lādiņu nosūtīšanu Ukrainai, uzsverot, ka nekavējoties jāparedz munīcijas iepirkšana arī no trešajām valstīm.

K. Kariņš informēja partnerus par Latvijas vadītās dronu koalīcijas attīstību, kuras mērķis ir līdz 2025. gada 24. februārim Ukrainai piegādāt miljons dronu. Līdzās Latvijai nodomu vēstuli par dalību dronu koalīcijā parakstījusi Ukraina, Apvienotā Karaliste, Kanāda, Nīderlande, Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Dānija un Vācija. Šī gada laikā Latvija koalīcijas attīstībai atvēlēs vismaz 10 miljonus eiro, tostarp, lai attīstītu arī vietējo militāro industriju.

Foto: Lietuvas Ārlietu ministrija