Ar vēstniecības atbalstu Lietuvā izrādītas Latvijas filmas

25.03.2024. 15:29
Ar vēstniecības atbalstu Lietuvā izrādītas Latvijas filmas

Ar filmas „Marijas klusums” pirmizrādi Kauņā 22. martā noslēdzās Latvijas filmu pirmizrādes kino festivālā „Kino pavasaris”. Festivāla ietvaros skatītājiem Viļņā, Kauņā un Klaipēdā bija iespēja noskatīties divas Latvijas un Lietuvas kopražojuma filmas: „Marijas klusums” un „Mana brīvība”. Filmas tika izrādītas ar Latvijas vēstniecības Lietuvā atbalstu, un vēstniece Solveiga Silkalna, uzrunājot klātesošos, pauda lepnumu par Latvijas un Lietuvas kino nozares pārstāvju veiksmīgās sadarbības rezultātiem un izcēla filmu vēstījumus, kas ļauj runāt par vēsturi, tā laika iespējām un izaicinājumiem, kā arī vērsa uzmanību uz zināmām paralēlēm ar mūsdienu situāciju.

Dāvja Sīmaņa filma „Marijas klusums”. vēsta par latviešu aktrises Marijas Leiko traģisko likteni pagājušā gadsimta 30. gados, kad pēc spožas karjeras Vācijā M. Leiko ģimenes apstākļu dēļ nonāca Padomju Krievijā, kur kļuva par Staļina terora upuri un tika nogalināta tā sauktās „latviešu operācijas” laikā. Pasaules pirmizrādi „Marijas klusums" piedzīvoja Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā, kur tai tika piešķirta Ekumēniskās žūrijas balva. Filmas pirmizrāde Viļņā notika 16. martā, Klaipēdā tā tika izrādīt 17. martā, savukārt Kauņā — 22. martā.

Ilzes Kungas-Melgailes filmā „Mana brīvība” atainoti divi gadi no Latvijas vēstures — laiks no 1988. līdz 1990. gadam, kad gaisā bija jaušamas pārmaiņu vēsmas. Tās galvenās varones prototips ir viena no Atmodas laika spožākajām zvaigznēm — poļu izcelsmes žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča, kuras lidojums politikā, režisores Ilzes Kungas-Melgailes vārdiem izsakoties, bija ļoti spilgts, bet ļoti īss. „Mana brīvība” pirmizrāde Viļņā norisinājās 18. martā, un Kauņā filma tika izrādīta 20. martā.