Noslēgusies iespaidiem bagāta vēstnieces Solveigas Silkalnas vizīte Rietumlietuvā

17.04.2024. 17:15

13.–15. aprīlī vēstniece Solveiga Silkalna reģionālajā vizītē apmeklēja Rietumlietuvu — Klaipēdu, Sventāju, Būtiņģi un Kretingu.

15. aprīlī ar trešās lielākās Lietuvas pilsētas Klaipēdas mēru Arvīdu Vaitku vēstniece pārrunāja ekonomiskās sadarbības potenciālu.  Klaipēdas Universitātē vēstniece tikās ar rektoru un vicerektorēm un viesojās Sociālo un humanitāro zinātņu fakultātē, kur notiek arī baltistikas pētniecība. Vēstniece viesojās Kretingas Dienas aktivitāšu centrā, kas ir veiksmīgs ES Latvijas–Lietuvas Interreg sadarbības projekts. Diena noslēdzās Latvijā, sarunā ar Liepājasdomes priekšsēdētāju Gunāru Ansiņu pievēršoties Liepājas sadarbībai ar Lietuvas pilsētām un pārrunājot nākotnes ieceres.

Vēstniece izmantoja iespēju iepazīties arī ar latviešu kopienu un tās vēsturi, piedaloties Klaipēdas apriņķa latviešu asociācijas „Atpūta” vadītāja Gotfrīda Tapiņa rīkotajā koncertā „Baltu kultūras banga”, kur sirsnīgā atmosfērā vienojās kopīgā dziesmā ar Lietuvas un Latvijas kolektīviem. S. Silkalna Sventājā viesojās pie vēstures pētnieka Miķeļa Balčus un iepazinās ar viņa senlietu kolekciju. Tāpat vēstniece apmeklēja latviešu atdusas vietas Sventājas un Būtiņģes kapos un 1824.gadā celtajā Būtiņģes luterticīgo baznīcā piedalījās dievkalpojumā, kas tiek noturēts latviešu un lietuviešu valodā. Vēstniece dalībniekiem pateicās par latviešu valodas un vietējo tradīciju piemiņas glabāšanu.

Foto: Solveiga Silkalna