Vēstniece S. Silkalna piedalās Viļņas Latviešu biedrības 35. gadskārtas svinībās

17.10.2024. 13:30
Vēstniece S. Silkalna piedalās Viļņas Latviešu biedrības 35. gadskārtas svinībās

2024. gada 12. oktobrī Viļņas Latviešu biedrība atzīmēja 35. gadadienu. Vēstniece Solveiga Silkalna pateicās biedrības priekšsēdētājai Guntai Ronei, kā arī aktīvākajām biedrēm Dainai Klovienei, Rūtai Miškinienei, Lidijai Pinkulei, Nijolei Sisaitei, Ritai Upītei un Veltai Žīgurei-Anužienei par ilggadējo ieguldījumu un darbu latvietības uzturēšanā un kopšanā. Biedrību svētkos sveica arī Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja, bijusī Pasaules Brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja Kristīne Saulīte, kas mudināja visas paaudzes aktīvi iesaistīties latviešu kopienas norisēs.

Sveicēju vidū bija Rīgas Latviešu biedrība, Lietuvas valdības Mazākumtautību departaments un Lietuvas mazākumtautību bierības. Svētku pasākumā priekšnesumu sniedza Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas muzikantu, dančmeistaru un mākslinieku kopiena „Rīgas danči”.

Viļņas latviešus pirmo reizi kopā aicināja latviešu studenti, kas Lietuvā studēja ģeoloģiju. Pamazām izveidojās sabiedrībā ieinteresētu cilvēku grupa, un 1989. gada oktobrī students Inesis Ķišķis dibināja Viļņas Latviešu klubu, 1990. gada rudenī kluba vadību pārņēma Rūta Ķišķe, bet 1995. gada Viļņas Latviešu klubu sāka vadīt G. Rone, tajā pašā gadā to reģistrējot kā Viļņas Latviešu biedrību.

Projektu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem.

Foto: Andrejs Vaivars