Ar īpašu veltījumu Baltijas animācijai Grieķijā atklāts Starptautiskais animācijas festivāls ‘Animasyros2022’

23.09.2022. 11:48

No 20. līdz 25.septembrim Grieķijā Siras salā norisinās starptautiskais animācijas festivāls “Animasyros2022”. Animasyros ir lielākais animācijas festivāls Vidusjūras reģionā un viens no 20 lielākajiem animācijas festivāliem pasaulē.

Atzīmējot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas animācijas senās un spēcīgās tradīcijas un plašo starptautisko atpazīstamību, par šī gada centrālo festivāla tēmu izvēlēta Baltijas valstu animācija, iekļaujot festivālā īpaši veidotu animācijas filmu programmu “Baltijas animācijas ceļš.” Latvija tajā ir pārstāvēta ar vairākām pēdējos gados veidotām animācijas filmām: Ginta Zilbaloža starptautisko atzinību guvušo pilnmetrāžas filmu “Away” un īsfilmām -  Daces Rīdūzes filmu “Puteklis”, Edmunda Jansona filmu “Bize un Neguļa”, Lizetes Upītes filmu “Rīgas ceriņi” un Kāŗļa Vītola filmu “Minotaurs”. Festivāla Baltijas filmu programmu sadarbībā ar festivāla organizatoriem veidojusi Latvijas Animācijas asociācijas vadītāja Anna Zača, savukārt Latvijas animācijas filmu veidotājs Gints Zilbalodis ir viens no trim žūrijas locekļiem, kas vērtē Starptautiskajā un Grieķijas animācijas filmu konkursā pieteiktās filmas.

22.septembrī notika festivāla svinīgais atklāšanas pasākums un atklāšanas pieņemšana, ko sadarbībā ar festivāla organizatoriem rīkoja Baltijas valstu vēstniecības Grieķijā. Ar Latvijas vēstniecības atbalstu pieņemšanas viesiem tika piedāvāta iespēja nobaudīt Latvijas tradicionālās uzkodas un dzērienus, kā arī iepazīties ar informāciju par Latviju. Atklāšanas pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja ari Grieķijas prezidente Katerina Sakellaropula un Grieķijā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Latvijas vēstniece Grieķijā Ieva Briede: “Ir gandarījums, ka arī šī gada festivāla ietvaros tiek izcelti tādi aspekti kā cilvēktiesību ievērošana, tostarp dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību jomā, veidota īpaša tematiskā filmu programma This is EU, popularizējot kopējās Eiropas vērtības, kā arī turpināta jau iepriekšējos gados aizsāktā izglītojošā  programma medijpratības veicināšanai.  Tās visas ir Latvijai būtiskas prioritātes, un ir prieks par festivāla sniegto pienesumu šo demokrātisko vērtību popularizēšanā caur animācijas prizmu.”

Festivāla ietvaros notiek virkne paralēlu pasākumu, tostarp, diskusiju paneļi par animācijas vietu un lomu starptautisko  politisko un ekonomisko aktualitāšu kontekstā, plaša medijpratības apmācība dažādām mērķauditorijām, kā arī animācijas Agora jeb “Animācijas tirgus” pasākumi animatoru un citu animācijas jomā strādājošo profesionāļu radošo un profesionālo starptautisko kontaktu veidošanai. Festivāla Agoras ietvaros notiks arī Latvijas animācijas asociācijas vadītājas Annas Začas vadītā Baltijas valstu režisoru un producentu publiskā diskusija par kopīgo un atšķirīgo animācijas filmu veidošanā Baltijas valstīs.

Latvijas vēstniecības sniegtais atbalsts  Latvijas dalībai animācijas festivālā Animasyros ir daļa no publiskās diplomātijas programmas  Latvijas kandidatūras Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē lobija kampaņas atbalstam un Latvijas atpazīstamības veicināšanai norisēm.