Jonvolas novada pašvaldībā Korejas Republikā atklāj Andra Zēgnera fotoizstādi “Dzintara noslēpumi”

16.12.2019. 08:07

Šā gada 13. decembrī Donganas (Donggang) fotogrāfiju muzejā Jonvolas (Yeongwol) novada pašvaldībā ar svinīgu ceremoniju tika atklāta latviešu fotomākslinieka Andra Zēgnera izstāde “Dzintara noslēpumi.” Izstādi rīko Latvijas vēstniecība Korejas Republikā sadarbībā ar Jonvolas pašvaldību. Tā būs apskatāma līdz 30. decembrim.

Izstādes atklāšanā viesus uzrunāja vēstnieks Pēteris Vaivars, Jonvolas mērs Mjonso Čve (Choi Myeongseo) un citi pašvaldības pārstāvji. Uzrunas laikā vēstnieks pateicās Jonvolas pašvaldībai par atbalstu izstādes rīkošanā un pauda cerību arī par turpmāku sadarbību nākotnē.

Līdz ar izstādes atklāšanu vēstnieks Pēteris Vaivars apmeklēja arī Sokdžonas (Sukjeong) meiteņu pamatskolu, kurā tikās ar skolniecēm un uzstājās ar lekciju par Latviju. 

Izstāde atspoguļo vienu no lielākajām Latvijas dabas bagātībām – dzintaru, kas radies pirms 40 miljoniem gadu un joprojām ir atrodams Baltijas jūras krastos.

“Dzintara noslēpumi” ir veltīta šīs neparastās matērijas izpētei un atklāšanai jaunā vizuālā pakāpē lielformāta fotogrāfijās. Tas ir jauns skatījums uz dzintaru, sniedzot  unikālu iespēju tuvplānā vērot 40 miljonus gadu senu pasauli un tajā iemūžinātās zīmes- tai skaitā kukaiņus un augus no ļoti tālas pagātnes, kas saglabājušies, pateicoties dzintara ķīmiskajam sastāvam.

Izstādes autors Andris Zēgners ir viens no neparastākajiem savas paaudzes latviešu māksliniekiem, kuru interesē dažādu objektu un dabas elementu struktūras un faktūras – to izpēte un radoša transformācija. Iepriekš Zēgnera izstāde veltīta dzintaram ir tikusi izstādīta Baltijas valstīs, Somijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Krievijā, Austrālijā, ASV, Indijā, Ķīnā un tagad tā pirmo reizi ir skatāma arī Korejā.