Korejas Republikas Nacionālajā asamblejā atklāj izstādi “BATUN – Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām”

03.02.2022. 10:35

Intervija BAT

Kopskats BAT

Š.g. 3. februārī Korejas Republikas Nacionālajā asamblejā tika atklāta izstāde “Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām (BATUN)”. Izstādi rīkoja Latvijas vēstniecība Korejas Republikā, Korejas Republikas Nacionālas asamblejas Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītājs Juns Sanhjons (Yoon Sang-hyeon) sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām Korejā.

Izstādi atklāja Latvijas vēstnieks Āris Vīgants, Igaunijas vēstnieks Stens Švēde (Sten Schwede) un Lietuvas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Vilijus Samuila. Pasākuma norisi filmēja Korejas angliski raidošais televīzijas kanāls Arirang, kam dalībnieki sniedza komentārus par BATUN kustības nozīmi Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas centienos.

Izstāde atspoguļo vienas no ietekmīgākajām baltiešu trimdas organizācijas BATUN darbību no 1965. gada līdz 90. gadu sākumam un raksturo šīs organizācijas ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanā un Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzņemšanā Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO).

Ekspozīcijas satura veidotāji ir Latvijas Ārlietu ministrija, Latvijas Okupācijas muzejs, Latvijas Nacionālais arhīvs un Latvijas Nacionālā bibliotēka un iepriekš tā izstādīta ANO galvenajā mītnē Ņujorkā 2016. gadā, tāpat arī ANO Nāciju pilī Ženēvā un Damda Mākslas un Mūslaiku vēstures muzejā Korejā 2021. gada nogalē.

BATUN izstāde Korejā ir viena no publiskās diplomātijas norisēm, lai atzīmētu Latvijas dalības ANO 30. gadskārtu. Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm ANO tika uzņemtas 1991. gada 17. septembrī – tajā pašā dienā, kad par ANO dalībvalsti kļuva arī Korejas Republika.