Latvijas vēstnieks Spānijā piedalās izstādes “Futbols mieram” atklāšanā Madridē

23.09.2021. 13:47

22.septembrī Latvijas vēstnieks Spānijā Māris Klišāns piedalījās Spānijas Diplomātijas akadēmijas un Spānijas profesionālās futbola līgas La Liga organizētās izstādes “Futbols mieram” valstu futbola izlašu kreklu izstādes atklāšanā Wanda Metropolitano stadionā Madridē. Pateicoties vēstniecības sadarbībai ar Latvijas Futbola federāciju, Latvijas futbola izlases krekls ir apskatāms izstādē, tādejādi popularizējot Latvijas vārdu starp daudzu valstu futbola krekliem. Latvija piedalās izstādē laikā, kad Latvija un Spānija atzīmē diplomātisko attiecību simtgadi, un šis ir labs piemērs kā tiek stiprināta abu valstu sadarbība arī sporta jomā.

Izstāde veidota ar mērķi, lai vēstītu apmeklētājiem, ka ar futbolu saistītās vērtības tradicionāli  kalpojušas kā miera un labklājības veidošanas mehānisms, un futbols var būt līdzeklis savienībai un draudzībai starp cilvēkiem un tautām visā pasaulē.

Atklājot izstādi, tās iniciators Diplomātijas akadēmijas izpilddirektors Santjago Velo de Antelo (Santiago Velo de Antelo) teica, ka akadēmija turpinās strādāt, lai veicinātu  sporta diplomātijas attīstību, šajā konkrētajā reizē izmantojot futbolu, lai starp valstīm veidotu ciešāku sadarbību  un savstarpējo sapratni.

Tāpat izstādes atklāšanā uzrunu teica Madrides futbola kluba Atletico prezidents Enrike Serezo (Enrique Cerezo), uzsverot, ka futbols ir tilts, kas vieno tautas, un norādīja uz sporta nozīmīgumu sabiedrībā un kultūrā, tā vērtību un ietekmi uz izglītību no agras bērnības.

Spānijas Sporta Augstākās padomes prezidents Hosē Manuels Franko (José Manuel Franco), uzrunājot klātesošos, norādīja, ka valdības un nozaru organizācijas spēj rīkoties un dot ieguldījumu starptautiskajās attīstības programmās, un tas ir iespējams arī ar sporta palīdzību, īstenojot kopīgus mērķus, piemēram, veselīgu ieradumu veicināšanu, dzimumu līdztiesību, izglītības pieejamības nodrošināšanu, kā arī vardarbības novēršanu.

Izstādes tapšanā piedalījās vairāk nekā 80 Spānijā akreditētās vēstniecības, dāvinot savu valstu nacionālo futbola izlašu kreklus izstādes organizatoriem.

Izstādes “Futbols mieram” atklāšana notika V Starptautiskā kongresa “Pasaules Futbola samits” ietvaros, kas Madridē notiek no 22. līdz 23.septembrim, tādejādi nodrošinot izstādei popularitāti un plašu futbola spēlētāju, ekspertu un fanu apmeklētību.