Vēstnieks atklāj Ziemeļvalstu-Baltijas paviljonu starptautiskajā viedo pilsētu izstādē “Smart City World Expo Barcelona 2021”

17.11.2021. 20:55

 

16.novembrī Latvijas vēstnieks Spānijā Māris Klišāns, kopā ar Ziemeļvalstu vēstniecību Spānijā Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas un Somijas kolēģiem, atklāja Ziemeļvalstu-Baltijas paviljonu starptautiskajā viedo pilsētu izstādē “Smart City World Expo Barcelona 2021”.

Atklājot Ziemeļvalstu-Baltijas paviljonu, vēstnieks atzīmēja Latvijas un pārējo Baltijas valstu ciešo dialogu politikas jomā un sadarbību ekonomikā ar Ziemeļvalstīm. Uzrunājot klātesošos vēstnieks norādīja, ka esot daļai no Ziemeļvalstu paviljona starptautiskajā viedo pilsētu izstādē “Smart City World Expo Barcelona 2021”, Latvijas saites tiek stiprinātas ar Ziemeļu partneriem – pilsētām, inovāciju centriem, lai kopā strādātu pie viedu, ilgtspējīgu un klimata neitrālu pilsētu attīstības reģionā un starptautiski.

Izstādes ietvaros, tiekoties ar LIAA direktoru Kasparu Rožkalnu un izstādes dalībniekiem no Latvijas, vēstnieks atzīmēja, ka dalība starptautiskajā izstādē ir lieliska iespēja Latvijas uzņēmējiem iepazīstināt starptautisko vidi ar Latvijas uzņēmēju radītajām idejām un inovācijām, kā arī paplašināt kontaktu loku un attīstīt starptautisko partnerību tīklu. Tāpat vēstnieks uzsvēra, ka Latvijas uzņēmēju dalība starptautiskajā izstādē rada atpazīstamību Latvijas vārdam kā Spānijā, tā reģionā un starptautiski.

Šī ir pirmā “Smart City World Expo Barcelona 2021” izstāde, kurā Latvija piedalās klātienē Ziemeļvalstu-Baltijas paviljonā. Latvijas uzņēmēju/apvienību dalību Ziemeļvalstu-Baltijas paviljonā koordinēja LIAA. Izstādē piedalījās seši uzņēmumi/apvienības no Latvijas – MAK IT, getUgo, AdvanGrid, GreenTechLatvia, Vefresh, Mapon. Izstāde pulcēja vairāk kā 600 izstādes dalībniekus un ap 18 000 dalībnieku no uzņēmumiem un pilsētām no visas pasaules. Latvijas mērķis šajā izstādē ir prezentēt viedās pilsētas ekosistēmu kā veiksmīgu instrumentu, kas veicina starptautiskas partnerības un Eiropas Savienības fondu finansējumu piesaisti inovatīvu risinājumu radīšanai un pētniecības projektu komercializācijai.

Papildus vizītes Barselonā ietvaros, vēstnieks kopā ar Ziemeļvalstu vēstniecību Spānijā kolēģiem tikās ar Barselonā balstītās domnīcas El Cercle d’Ecomomia prezidentu Havjēru Fausu (Javier Faus). Tikšanās laikā tika parunāta aktuālā ekonomiskā situācija Barselonā un Katalonijas reģionā, Covid19 radītās krīzes ietekme un ieviestie mēri krīzes pārvarēšanai.