Spānijā dzīvojošie tautieši un to ģimenes atzīmē 4.maiju

09.05.2022. 12:51

2022. gada 8. maijā Spānijā dzīvojošie tautieši un to ģimenes tika aicināti turpināt 2013.gadā aizsākto tradīciju un svinīgi pacelt Latvijas karogu Madrides augstākajā virsotnē – Peņjalarā (Peñalara, 2500m virs jūras līmeņa), tā simboliski atzīmējot 4. maija Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienu.

Tradīciju kāpt Peñalara virsotnē ik gadu par godu 4. maijam iedibināja Latvijas vēstniecības darbinieki kopā ar Spānijas latviešu diasporu, kas savulaik iedvesmojās no slavenās Andra Eglīša fotogrāfijas, kas uzņemta 90-to gadu sākumā un kurā ir attēloti divi vīrieši Gaiziņkalnā ar Latvijas karogu rokās. Katru reizi kāpjot Madrides augstākajā virsotnē, Spānijas latvieši atdarina slaveno Gaiziņkalna sižetu. Tradīcija tika uzturēta līdz pat 2019. gadam, taču pandēmijas ietekmē tā tika pārtraukta.

Šogad kalnā kāpiens bija īpaši nozīmīgs, jo līdzās Latvijas karogam tika pacelts arī Ukrainas karogs, simbolizējot atbalstu ukraiņu tautai.

Latvijas vēstniecība Spānijā ik gadu atbalsta šo skaisto pasākumu un pateicas aktīvajiem dalībniekiem no Latviešu biedrības Spānijā un ģimenes locekļiem par tradīcijas uzturēšanu.