Vēstnieks Māris Klišāns darba vizītē apmeklē Malagu

09.05.2022. 12:54

No 5. un 6.maijā Latvijas vēstnieks Spānijā Māris Klišāns darba vizītē apmeklēja Malagu. Vizītes ietvaros vēstnieks tikās ar Malagas pilsētas vadību, biznesa, uzņēmēju institūciju un tehnoloģiju centru pārstāvjiem, lai veicinātu sadarbību starp Latviju un vienu no nozīmīgākajām Andalūzijas reģiona pilsētām – Malagu – ekonomikas un uzņēmējdarbības jomās.

Vizītes ietvaros notika vēstnieka tikšanās ar Malagas mēru Francisco de la Torre Prados. Vēstnieks tikšanās laikā uzsvēra Latvijas un Spānijas izcilās divpusējas attiecībās, aktīvo abu valstu amatpersonu vizīšu apmaiņu, akcentējot neseno Latvijas ārlietu ministra vizīti Spānijā, un nozīmīgas sadarbības iestrādes ekonomikā un investīciju jomā, atzīmējot nozīmīgo Spānijas kompāniju darbu RailBaltic projekta īstenošanā. Tiekoties abas puses bija vienisprātis par plašajām sadarbības iespējām starp Latviju un Andalūzijas reģionu.

Ekonomisko sakaru veicināšanas nolūkā vēstniekam 6.maijā notika tikšanās ar Malagas Tirdzniecības kameras prezidentu Sergio Cuberos Lara. Vēstnieks iepazīstināja Tirdzniecības kameras pārstāvjus ar Latvijas investīciju vides priekšrocībām, prioritārajiem sektoriem, kā, piemēram, ar informāciju tehnoloģiju nozari, biomedicīnas, transporta un loģistikas nozarēm. Vēstnieks aicināja kameru informēt tās biedrus par investīciju iespējām Latvijā, izmantojot Eiropas Savienības dalībvalstu privilēģijas brīvu preču, pakalpojumu, kapitāla un darba spēka apritei. Kā nozīmīgu ekonomiskās sadarbības vecināšanas aspektu vēstnieks minēja tiešo lidojumu savienojumu starp Rīgu un Malagu. Tāpat kameras amatpersonas tika informētas par nozīmīgo Rail Baltica projektu, kura realizācijā Latvijā piedalās arī Spānijas uzņēmumi. To ieguldījums Rail Baltica posma Latvijā izbūvē ir nozīmīgs, jo Spānijas uzņēmumiem ir ilggadēja pieredze un zināšanas dzelzceļa loģistikas jomā. Vēstnieks aicināja Spānijas uzņēmumus arī turpmāk piedalīties izsludinātajos Rail Baltica iepirkumos.

Papildus, lai atzīmētu Latvijas interesi attīstīt sadarbību informāciju tehnoloģiju jomā, vēstnieks apmeklēja Malagas Tehnoloģisko parku un Digitālā satura Polo Contenido Digital centru, lai iepazītos ar institūciju darbu un to īstenotajiem projektiem. Iepazīstinot institūcijas ar Latvijas priekšrocībām informācijas tehnoloģiju nozares jomā, vēstnieks aicināja centra pārstāvjus vizītē apmeklēt Latviju, lai iepazītos ar nozares darbu Latvijā un veidotu tiešu kontaktu ar nozares pārstāvjiem Latvijā.

Apmeklējot Latvijas Goda konsulātu Malagas reģiona Marbeljas pilsētā, vēstnieks pateicās Goda konsulam Fausto Martinez par viņa aktīvo darbu Latvijas un Malagas kontaktu veicināšanā, īpaši ekonomikas jomā, kā arī par atbalstu, ko Latvijas Goda konsulāts sniedz Latvijas valstspiederīgajiem Malagā. Tāpat vēstnieks un Goda konsuls pārrunāja turpmākos plānus Latvijas atpazīstamības reģionā veicināšanā, rezumējot, ka papildus ekonomiskajai sadarbībai nākotnē jāstrādā  pie kultūras un izglītības sakaru attīstīšanas.

Vēstnieku darba vizītē Malagā pavadīja LIAA pārstāve Natālija Pavļuha, kas bija nozīmīgs ieguldījums vizītē, lai Malagas institūciju pārstāvjiem būtu iespēja iepazīties ar Latvijas atbildīgās institūcijas par ekonomiskās sadarbības  un investēju veicināšanas darbu un nodibinātu tiešo kontaktu.

Malaga ir Spānijas autonomā reģiona Andalūzijas viena no lielākajām pilsētām un reģiona provincēm (otra lielākā pilsēta Andalūzijā pēc Seviljas un sestā lielākā Spānijā, un ekonomiskās aktivitātes kontekstā Malaga ierindojas ceturtajā vietā Spānijā aiz Madrides, Barselonas un Valensijas). Malagas nozīmīgākās ekonomiskās aktivitātes nozares ir tūrisms, celtniecība, tehnoloģiju pakalpojumi, bet paplašinās arī transporta un loģistikas nozare.