Vēstnieks Andorā uzsver nepieciešamību veicināt sadarbību ar Latviju

06.12.2022. 18:18

2022. gada 5. un 6.dcembrī Latvijas vēstnieks Spānijas Karalistē Māris Klišāns darba vizītē apmeklēja Andoru. Vizītes ietvaros vēstnieks tikās ar Andoras ārlietu ministri Mariju Ubaču Fontu (Maria Ubach Font), Daudzpusējo jautājumu un sadarbības departamenta direktori Florensiju Lartigui, (Florencia Aleix Lartigue), Andoras la Veljas pilsētas mēri Končitu Riartu (Conxita Marsol Riart) un Andoras ekonomikas veicināšanas un attīstības aģentūras Andorra Business direktori Džūdiju Idalgo (Judit Hidalgo).

Sarunā ar Andoras ārlietu ministri tika pārrunātas divpusējās attiecības, akcentējot amatpersonu vizīšu apmaiņu. Abas puses apsprieda nepieciešamību turpināt divpusējo sadarbību politiskajā un ekonomiskajā jomā, kā arī sadarbību starptautiskajās organizācijās un ES jautājumos, ņemot vērā Andoras un ES sarunas par Asociācijas līguma noslēgšanu. M. Klišāns informēja par Latvijas ekspertīzi informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarēs, aicinot veidot Andoras atbildīgo institūciju sadarbību ar šo nozaru asociācijām un klasteriem Latvijā. Pārrunājot Krievijas agresiju Ukrainā, abas puses bija vienisprātis, ka starptautiskajai sabiedrībai jābūt vienotai, iestājoties par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Tiekoties ar Andoras Ārlietu ministrijas Daudzpusējo jautājumu un sadarbības departamenta direktori Florensiju Lartigue, vēstnieks atzīmēja Latvijas darbu ANO Ekonomisko un sociālo lietu padomē (ECOSOC) un izvirzītās kandidatūras starptautiskajās organizācijās. Amatpersonas bija vienisprātis, ka sadarbība starptautiskajās organizācijās ir būtiska mūsdienu izaicinājumu risināšanā, un īpaši abām valstīm kopīgās tēmās kā ilgtspējīga attīstība, klimats, cilvēktiesības, likuma vara un cīņa pret dezinformāciju.

Tiekoties ar Andoras la Veljas pilsētas mēri Končitu Riartu abas puses pārrunāja enerģētikas jautājumu izaicinājumus, kas skar arī Latvija pilsētas. Vēstnieks informēja, ka Latvijas pilsētas aktīvi strādā, lai rastu risinājumus energoresursu cenu pieaugumam, lai mazinātu apkures izmaksas iedzīvotājiem. Tāpat vēstnieks uzsvēra, ka Latvijas pilsētas, sadarbībā ar uzņēmējiem, aktīvi strādā pie tehnoloģiju ieviešanas pilsētu darbā un aprites ekonomikas ieviešanā.

Tiekoties ar Andoras ekonomikas veicināšanas un attīstības aģentūra Andorra Business direktori Džūdiju Idalgo, vēstnieks iepazīstināja ar Latvijas investīciju vides priekšrocībām, prioritārajiem sektoriem, kā, piemēram, ar informāciju tehnoloģiju nozari, biomedicīnas, transporta un loģistikas nozarēm. Kā nozīmīgu ekonomiskās sadarbības veicināšanas aspektu vēstnieks minēja tiešo lidojumu savienojumu starp Rīgu un Barselonu (Barselona no Andoras atrodas aptuveni 200 km attālumā). Tālab  vēstnieks aicināja Andorra Business pārstāvjus apmeklēt Latviju, lai iepazītos ar Latvijas prioritāro nozaru darbu un veidotu tiešu kontaktu ar Latvijas Investīciju un attīstība aģentūru.

Informācijai

Kopš 2020. gada oktobra M. Klišāns ir Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Spānijas Karalistē ar rezidenci Madridē, un no  2021. gada 12. marta pilda arī nerezidējošā vēstnieka funkcijas Andoras Firstistē.

Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Andoras Firstisti nodibinātas 1996. gada 27. augustā.