Vēstnieks Māris Klišāns tiekas ar Spānijas Deputātu kongresa Eiropas Savienības jautājumu komisijas prezidenti

17.02.2023. 13:56

2023.gada 17.februārī vēstnieks Māris Klišāns tikās ar Spānijas parlamenta - Deputātu kongresa (El Congreso de los Diputados de las Cortes Generales) Eiropas Savienības jautājumu komisijas prezidenti Susanu Sumelzu Džordanu (Susana Sumelzo Jordán), partijas PSOE (Partido Socialista Obrero Español) deputāti, lai pārrunātu abu valstu parlamentu un attiecīgo komisiju sadarbības veicināšanu.

Sarunā abas puses uzsvēra parlamentārā dialoga nozīmi Latvijas un Spānijas sadarbībā, īpaši, lai veicinātu lielāku izpratni par abās valstīs notiekošajiem politiskajiem, sociālajiem un ekonomiskajiem procesiem. Vēstnieks informēja  Eiropas Savienības jautājumu komisijas prezidenti par jaunās Saeimas ievēlēšanu 2022.gada 1.oktobrī un deputātu grupas Latvijas Saeimā sadarbības veicināšanai ar Spānijas parlamentu izveidošanu, norādot, ka grupa tiek atjaunota katra deputātu sasaukuma ietvaros. Tāpat vēstnieks informēja par jauno Eiropas lietu komisijas sastāvu Saeimā, aicinot abu valstu parlamentu komisiju pārstāvjus uz ciešu sadarbību. Sarunā Deputātu kongresa Eiropas Savienības lietu komisijas prezidente uzsvēra, ka par ļoti nozīmīgu uzskata tiešu kontaktu veidošanu starp abu valstu  parlamentāriešiem. Šajā  sakarā  puses atzinīgi novērtēja 2022.gadā notikušo aktīvo dialogu starp abu valstu parlamentu ārlietu komisiju vadītājiem un par aizsardzības jautājumiem atbildīgo komisiju pārstāvjiem, kā arī Spānijas Deputātu kongresa prezidentes Meritčelas Batetas (Meritxell Batet) darba vizīti Latvijā.

Tikšanās laikā tika  pārrunāti aktuālākie  abu valstu likumdošanas un izpildvaras dienas kārtības jautājumi, ES dienaskārtības aktualitātes, kā arī Spānijas gatavošanos prezidentūrai ES padomē 2023.gada otrajā pusgadā. Pārrunājot Krievijas agresiju Ukrainā, abas puses bija vienisprātis, ka starptautiskajai sabiedrībai jābūt vienotai, iestājoties par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību.