Vēstnieks organizē Latvijas goda konsulu Spānijā sanāksmi

08.03.2023. 17:13

2023.gada 8.martā Latvijas vēstnieks Spānijā Māris Klišāns organizēja Latvijas goda konsulu Spānijā sanāksmi, lai pārrunātu vēstniecības un goda konsulu darba prioritātes 2023./2024.gadam un informētu par Latvijas iekšpolitikas un ārpolitikas aktualitātēm.

Iepazīstinot goda konsulus ar Latvijas ārpolitikas aktualitātēm, vēstnieks norādīja, ka Latvija aktīvi stādā, lai Ukrainas atbalstītāji gan Latvijā, gan pasaulē turpinātu sniegt politisku, humānu, finansiālu, ekonomisku un militāru atbalstu Ukrainai. Atzīmējot drošības situāciju Baltijas reģionā, vēstnieks uzsvēra, ka Latvijas sabiedrība augstu vērtē Spānijas ieguldījumu Latvijas aizsardzības stiprināšanā, un to, ka Spānija ir viena no 11 NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm.

Tāpat vēstnieks informēja goda konsulus par NB8 sadarbības formātu,  ko Latvija koordinē  2023. gadā, kā arī atgādināja, ka Latvija no šī gada  maija vidus līdz novembra vidum rotācijas kārtībā vadīs Eiropas Padomes (EP) Ministru komitejas prezidentūru.

Atzīmējot ekonomisko sakaru vecināšanas nozīmību, vēstnieks norādīja, ka Latviju un Spāniju savieno vairāki tiešie lidojumi – Madride, Barselona, Malaga, Bilbao, Valensija, Tenerife, kas ir nozīmīgi ekonomiskās aktivitātes vecināšanā starp Latviju un Spānijas reģioniem. Vēstnieks informēja par Latvijas prioritārajiem sektoriem investīciju piesaistei (informāciju tehnoloģiju nozare, biomedicīnas/veselības aprūpes nozare, zaļo tehnoloģiju nozare, loģistikas nozare) un aicināja goda konsulus aktīvi strādāt ar savu reģionu uzņēmumiem, un ieinteresēt tos veikt investīcijas Latvijā. Šajā sakarā vēstnieks uzsvēra nozīmīgo Rail Baltica projektu, kura realizācijā Latvijā piedalās arī Spānijas uzņēmumi. To ieguldījums Rail Baltica posma Latvijā izbūvē ir nozīmīgs, jo Spānijas uzņēmumiem ir ilggadēja pieredze un zināšanas dzelzceļa izbūvēšanas un loģistikas jomā. Sakarā ar tiešo lidojumu tīkla paplašināšanu starp Latvju un Spāniju, vēstnieks aicināja goda konsulus veicināt arī sadarbības izveidi starp Latvijas un Spānijas reģionālajām tūrisma administrācijām, ieskaitot studentu apmaiņu.

Sanāksmes noslēgumā vēstnieks pateicās par atbalstu, ko Latvijas goda konsulāti sniedz Latvijas valstspiederīgajiem savos reģionos. Tāpat tika pārrunāti turpmākie plāni par Latvijas atpazīstamības veicināšanu reģionos, rezumējot, ka, papildus ekonomiskajai sadarbībai, nākotnē jāstrādā  pie kultūras un izglītības sakaru attīstīšanas.

Latvijai ir pieci goda konsuli Spānijā: Fausto Martinez Villa  Malagā; Rikardo Tobar  Barselonā; Maria Carmen Malaver Castillo Seviljā; Bilbao -  Ignacio Maria Gomez Bilbao,  un Alberto Gallego Gordon Mursijā.