Vēstnieks Andorā uzsver nepieciešamību veicināt sadarbību ar Latviju

18.12.2023. 11:47

2023.gada 15.decembrī Latvijas vēstnieks Andoras Firstistē Māris Klišāns darba vizītē apmeklēja Andoru. Vizītes ietvaros vēstnieks tikās ar Andoras valdības vadītāju Ksavjieru Espotu (Xavier Espot), ārlietu ministri Immu Toru Faus (Imma Tor Faus), Ārlietu ministrijas Divpusējo attiecību un konsulāro jautājumu departamenta direktoru Andreu Tomasu (Andreu Jordi Tomàs) un Daudzpusējo jautājumu un sadarbības departamenta direktoru Žeroniju Estopiņanu (Jeroni X. Estopiñán Pascual).

Sarunā ar Andoras valdības vadītāju un ārlietu ministri tika pārrunāta nepieciešamība turpināt divpusējo sadarbību politiskajā un ekonomiskajā jomā, kā arī sadarbību starptautiskajās organizācijās un ES jautājumos, ņemot vērā Andoras un ES sarunas par Asociācijas līguma noslēgšanu. Puses pārrunāja arī globālos jautājumos, kā saspringto situāciju Tuvajos Austrumos un Krievijas agresiju Ukrainā, kā sakarā, puses bija vienisprātis, ka starptautiskajai sabiedrībai jābūt vienotai, iestājoties par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Tiekoties ar Andoras Ārlietu ministrijas Divpusējo attiecību un konsulāro jautājumu departamenta direktoru Andreu Tomasu tika pārrunātas divpusējās attiecības, akcentējot amatpersonu vizīšu apmaiņu un turpmāko sadarbību, īpaši ekonomikas jomā. M. Klišāns informēja par Latvijas ekspertīzi informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarēs, aicinot veidot Andoras atbildīgo institūciju sadarbību ar šo nozaru asociācijām un klasteriem Latvijā. Vēstnieks iepazīstināja ar Latvijas investīciju vides priekšrocībām, prioritārajiem sektoriem, kā, piemēram, ar informāciju tehnoloģiju nozari, biomedicīnas, transporta un loģistikas nozarēm. Kā nozīmīgu ekonomiskās sadarbības veicināšanas aspektu vēstnieks minēja tiešo lidojumu savienojumu starp Rīgu un Barselonu (Barselona no Andoras atrodas aptuveni 200 km attālumā). Tāpat vēstnieks aicināja Andoras amatpersonu vizīšu delegācijās iekļaut arī Andorra Business pārstāvjus, lai iepazītos ar Latvijas prioritāro nozaru darbu un veidotu tiešu kontaktu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

Tiekoties ar Andoras Ārlietu ministrijas Daudzpusējo jautājumu un sadarbības departamenta direktoru Žeroniju Estopiņanu vēstnieks atzīmēja Latvijas darbu ANO un izvirzīto kandidatūru ANO Drošības Padomes vēlēšanās 2025.gadā, uzsverot Latvijas gatavību sniegt pienesumu mieram un drošībai pasaulē, stiprinot noteikumos balstītu starptautisko kārtību un veicinot valstu noturību un atbildību. Amatpersonas bija vienisprātis, ka sadarbība starptautiskajās organizācijās ir būtiska mūsdienu izaicinājumu risināšanā, un īpaši abām valstīm kopīgās tēmās kā ilgtspējīga attīstība, klimats, cilvēktiesības, likuma vara un cīņa pret dezinformāciju.

Informācijai

Kopš 2020.gada oktobra M.Klišāns ir Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Spānijas Karalistē ar rezidenci Madridē, un no 2021.gada 12.marta, līdz ar akreditācijas vēstules iesniegšanu Andoras Firstistes valsts vadītājam – līdzprincim Urgelas bīskapam, Viņa Ekselencei Žuanam Enrikam Vivesam Siciliam (Joan Enric Vives Sicília), pilda arī nerezidējošā vēstnieka funkcijas Andoras Firstistē.

Andoras Firstistes politiskajā sistēmā ir noteikti divi valsts vadītāji - līdzprinči: Urgelas bīskaps un Francijas prezidents. Vēstnieki akreditējas Andorā, līdz ar akreditācijas vēstuļu iesniegšanu vienam no līdzprinčiem. Akreditācijas process tiek formāli pabeigts ar iesniegtām akreditācijas vēstulēm abiem Andoras Firstistes vadītājiem.

Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Andoras Firstisti nodibinātas 1996.gada 27.augustā.