Spānijā atzīmē Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā 20. gadadienu

24.04.2024. 14:20

2024.gada 24.aprīlī Latvijas vēstniecība, sadarbībā ar Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecību Spānijā un Čehijas, Igaunijas, Kipras, Lietuvas, Ungārijas, Maltas, Polijas, Slovēnijas, Slovākijas vēstniecībām Spānijā, Madridē ar svinīgu pasākumu atzīmēja Eiropas Savienības paplašināšanās 20. gadadienu.

Svinīgā pasākuma viesus uzrunāja EK pārstāvniecības vadītāja vietnieks Lucas González Ojeda un Beļģijas vēstniecības Spānijā, kā prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē vadītāja vietnieks José de Pierpont.  ES lielā paplašināšanās pirms 20 gadiem uzskatāms par vēsturisku brīdi, kas bija ļoti nozīmīgs notikums Eiropas integrācijā, jo tā bija lielākā iedzīvotāju skaita un ES uzņemto valstu skaita ziņā. EK pārstāvniecības vadītāja vietnieks, uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka dalība ES ir devusi daudzus ieguvumus dalībvalstīm, palīdzot tām veidot stabilu un ilgtspējīgu attīstību, kā arī paaugstināt savu starptautisko ietekmi un attīstīt un padziļināt sadarbību ar citām Eiropas valstīm.

Svinīgo pasākumu, Eiropas Savienības paplašināšanās 20. gadadienas atzīmēšanai, apmeklēja Spānijas valsts institūciju amatpersonas, ES valstu vēstniecību Spānijā pārstāvji un ES paplašināšanās valstu vēstniecību  Spānijā pārstāvji,  tādejādi kopīgi uzsverot, ka šī gadadiena ir lieliska iespēja atzīmēt Eiropas Savienības kopīgās vērtības un sasniegumus.

Informācijai

Latvija par ES dalībvalsti kļuva 2004. gada 1. maijā. Pieteikumu pievienoties Eiropas Savienībai (ES) Latvijas iesniedza 1995. gadā. Lai Latvija varētu iestāties ES un pilnvērtīgi pildīt ES dalībvalsts pienākumus, bija jāizpilda t.s. Kopenhāgenas kritēriji. Tika uzsākts darbs pie Acquis ieviešanas un nepieciešamo reformu veikšanas. 1999. gada Helsinku Eiropadomē Latvijai tika izteikts ielūgums uzsākt pievienošanās sarunas, bet 2002. gada 13. decembrī ES Padomes Kopenhāgenas tikšanās laikā Latvija kopā ar vēl 9 valstīm oficiāli pabeidza iestāšanās sarunas ES. Latvijas iestāšanās līgums ES tika parakstīts Atēnās 2003. gada 16. aprīlī. 2003. gada 20. septembrī Latvijā tika rīkots referendums par dalību ES. Referendumā piedalījās 71,5% vēlētāju, “Par” nobalsojot 67%.