Spānijā atzīmē Latvijas iestāšanās NATO 20. gadadienu

29.05.2024. 16:16

2024.gada 29.maijā Latvijas vēstniecība, sadarbībā ar vienu no vadošajiem Spānijas ārpolitikas institūtiem International Affairs and Foreign Policy Institute un Rumānijas, Igaunijas, Bulgārijas, Lietuvas, Slovēnijas, Slovākijas vēstniecībām Spānijā, Madridē rīkoja starptautisku konferenci “Strength in Unity: 20th Anniversary of NATO´s Enlargement to Central and Eastern Europe”, atzīmējot valstu pievienošanās NATO 20. gadadienu.

Starptautiskās konferences dalībniekus uzrunāja Spānijas Aizsardzības ministrijas aizsardzības politikas ģenerāldirektors Fernando López del Pozo, Ārlietu ministrijas ārpolitikas un drošības politikas ģenerāldirektors Alberto Ucelay un NATO publiskās diplomātijas departamenta pārstāve Paula Redondo, atzīmējot nozīmīgo paplašināšanos un valstu ieguldījumu NATO kolektīvajā aizsardzībā. Starptautiskās konferences apmeklētājus uzrunāja arī Latvijas, Rumānijas, Igaunijas, Bulgārijas, Lietuvas, Slovēnijas, Slovākijas ārlietu ministriju amatpersonas, diskutējot par NATO izaicinājumiem un nākotnes perspektīvām reģionālajā un globālajā drošībā. Latviju starptautiskajā konferencē pārstāvēja Ārlietu ministrijas Drošības politikas un starptautisko organizāciju direkcijas vadītājs Jānis Zlamets, uzsverot NATO nozīmību Latvijas nacionālās un ārpolitikas veidošanā, kā arī Latvijas ieguldījumu visas alianses kolektīvajā aizsardzībā. J.Zlamets atzīmēja, ka dalība NATO Latvijai ir nozīmīga, palīdzot Latvijai veidot drošu valsti, paaugstināt tās starptautisko ietekmi un stiprināt kā reģiona un tā starptautisko drošību.

Starptautisko konferenci, NATO paplašināšanās 20. gadadienas atzīmēšanai, apmeklēja Spānijas valsts institūciju amatpersonas, NATO valstu vēstniecību Spānijā pārstāvji un NATO paplašināšanās un partnervalstu vēstniecību Spānijā pārstāvji, tādejādi kopīgi uzsverot NATO darba nozīmīgumu reģionāli un starptautiski.

Informācijai

Latvija ir NATO dalībvalsts kopš 2004. gada 29. marta. Latvijas dalībai NATO ir neaizstājama nozīme valsts aizsardzības stiprināšanā un nodrošināšanā. Lai reaģētu uz izmaiņām drošības vidē, Latvija kopā ar sabiedrotajiem pievērš pastiprinātu uzmanību aizsardzības spēju stiprināšanai nacionālā un starptautiskā līmenī. Latvijas drošības politikā noteicošo lomu ieņem dalība NATO un Eiropas Savienībā. Organizāciju ietvaros, kā arī divpusējā sadarbībā ar sabiedrotajiem, Latvija īsteno aktīvu ārpolitiku, lai stiprinātu savu, reģiona un starptautisko drošību. Rūpējoties par savu drošību un būdama atbildīgs sabiedrotais, Latvija piedalās NATO operācijās, nodrošina uzņemošās valsts atbalstu sabiedroto karavīriem Latvijā, kā arī iegulda aizsardzībā 2,25% no IKP, tādējādi ieviešot kolektīvi pieņemtos lēmumus.