Latvijas Lauksaimniecības universitāte piedāvā Uzbekistānai jaunas sadarbības programmas

08.11.2021. 07:09

2021.gada 2.-7.novembrim Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pārstāvji un Latvijas Zemkopības ministra padomnieks izglītības jautājumos Edvards Ratnieks vizītē Uzbekistānā tikās ar Uzbekistānas lauksaimniecības augstskolu, kā arī izglītības, lauksaimniecības un inovāciju ministriju pārstāvjiem. Tikšanās tika pārrunātas esošās un turpmākās sadarbības iespējas izglītības jomā. Savukārt 6.novembrī LLU sadarbībā ar Samarkandas Veterināro institūtu un Taškentas Valsts Ekonomikas universitāti oficiālajā ceremonijā klātienē atklāja dubultā diploma studijas trijās bakalaura un maģistra LLU programmās pārtikas zinātnes un informācijas tehnoloģiju jomās.

Latvijas pārstāvji Uzbekistānas kolēģus iepazīstināja ar jaunākajām Eiropas līmeņa studiju programmām LLU un aicināja veidot kopīgus mācību projektus gan Latvijai, gan Uzbekistānai aktuālās un inovatīvās sfērās, piemēram, zaļās ekonomikas attīstības, pārtikas drošības u.c. lauksaimniecības nozarēs, uzsverot, ka  Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas apstiprinājusi Bioekonomikas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam. Latvijas vēstnieks Uzbekistānā Reinis Trokša uzsvēra, ka sadarbība kvalitatīvas izglītības jautājumos ir nozīmīgs jautājums kopumā abu valstu divpusējā sadarbībā. Latvija ar savu ekspertīzi var sniegt atbalstu gan izglītības sistēmas uzlabošanai, gan piedāvāt Uzbekistānas studentiem mācību programmas, kuras atbilst Uzbekistānā īstenoto reformu vajadzībām un prioritātēm.

Uzbekistānas izglītības un lauksaimniecības ministriju pārstāvji informēja, ka pašlaik notiekošajā plašajā reformu procesā ļoti svarīga loma ir kvalificētu nozares speciālistu sagatavošanai. Uzbekistānas lauksaimniekiem un uzņēmējiem globālās konkurētspējas apstākļos aizvien lielāka nozīme pieaug produkcijas kvalitātes standartu ieviešanai un nodrošināšanai, lai paplašinātu savas eksporta iespējas pasaules tirgos. Tāpēc Latvijas augstskolu izglītības pieredze un sniegtais ieguldījums Uzbekistānai ir nepieciešams, lai topošajiem speciālistiem, pēc kuriem pieprasījums reģionā aizvien būtiski pieaug, nodrošinātu Eiropas un pasaules līmenim atbilstošu profesionālo sagatavotību. Tāpat Uzbekistānas puse izteica gatavību iepazīties ar Latvijas pieredzi zaļās ekonomikas stratēģijas izstrādes un īstenošanas principiem.