Uzbekistānas muitas un kineloģijas speciālisti pārņem Latvijas pieredzi

01.12.2021. 13:35

No 2021.gada 29.novembra līdz 2.decembrim Eiropas Savienības (ES) Robežu pārvaldības programmas Centrālāzijā (BOMCA) 10.posma ietvaros Latvijas  muitas, Robežsardzes koledžas un Lietuvas Robežsardzes eksperti vada mācību seminārus par muitas procedūru harmonizāciju reģionālās tirdzniecības veicināšanai, kā arī jaunāko kineloģijas metožu izmantošanu pārrobežu noziegumu atklāšanai.

Atklājot sanāksmi, Latvijas vēstnieks R.Trokša uzsvēra, ka programma ir praktisks instruments ES- Centrālāzijas stratēģijas ieviešanai. Tā palīdz risināt reģionam aktuālos jautājumus gan pārrobežu drošības stiprināšanā, gan muitas noteikumu vienkāršošanā, kas savukārt veicina reģionālo tirdzniecību un reģiona valstu savienojamību. Esam gandarīti, ka arī programmas 10.posmā Latvijas eksperti turpinās sniegt ieguldījumu, nododot gan savu, gan ES labāko praksi un zināšanas.  

2021.gada aprīlī tika uzsākta BOMCA 10.posma īstenošana, kas ir lielākā ES finansētā attīstības sadarbības programma reģionā, un to realizē ES dalībvalstu robežu pārvaldības institūciju un Starptautiskā migrācijas politikas attīstības centra (ICMPD) konsorcijs, ko vada Latvijas Republikas Valsts robežsardze. Projekta galvenie mērķi ir vispārēja drošības uzlabošana Centrālāzijā, atbalsta sniegšana Centrālāzijas valstu un Afganistānas savstarpējās tirdzniecības un tranzīta vienkāršošanai, migrācijas plūsmu kontroles uzlabošanai, kā arī sadarbības stiprināšana nelikumīgas preču un personu pārvietošanas mazināšanai. BOMCA 10.posma īstenošana turpināsies līdz 2026.gadam.