Ārlietu ministrs kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju apmeklē Uzbekistānu

08.02.2022. 17:49
Ārlietu ministrs kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju apmeklē Uzbekistānu

2022. gada 8. februārī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kopā ar plašu Latvijas uzņēmēju delegāciju, darba vizītē apmeklēja Uzbekistānas galvaspilsētu Taškentu. Tikšanās laikā ar Uzbekistānas amatpersonām tika pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, īpaši ekonomiskā sadarbība, Eiropas Savienības (ES) un Centrālāzijas sadarbība, kā arī aktuālie starptautisko attiecību jautājumi reģionā, tostarp attiecības ar Kazahstānu un Ķīnu.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka šogad aprit 30 gadi kopš Latvijas un Uzbekistānas diplomātisko attiecību nodibināšanas. “Sadarbība starp mūsu valstīm dinamiski attīstās: notiek regulārs politiskais dialogs un konstruktīva sadarbība dažādās nozarēs, kur liela loma ir vēstniecībām Taškentā un Rīgā. Latvija ir ieinteresēta turpināt aktīvu politisko dialogu, plānojam organizēt politiskās konsultācijas šī gada otrajā pusē,” sacīja E. Rinkēvičs, kā arī ielūdza Uzbekistānas ārlietu ministru apmeklēt Latviju.

“Latvija turpinās sniegt politisku un praktisku atbalstu Uzbekistānai divpusēji un Eiropas Savienības ietvaros. Atbalstīsim Uzbekistānu reformu centienos, veicināsim ekonomisko sadarbību,” sacīja E. Rinkēvičs un pauda atzinību uzsāktajām reformām, īpaši cilvēktiesību jautājumos, kas ir svarīgi arī Uzbekistānas–ES sadarbības attīstībai.

Ārlietu ministrs izteica atbalstu Uzbekistānas reformu procesam attīstības sadarbības ietvaros. “Uzbekistāna ir un būs viena no Latvijas attīstības sadarbības prioritārajām partnervalstīm. Mēs strādājam divpusējos, Eiropas Savienības un daudzpusējos formātos. Sadarbībā ar citiem donoriem turpināsim ieguldīt Uzbekistānas jaunajos profesionāļos, atbalstot to dalību Rīgas Juridiskās augstskolas padziļinātajā programmā Eiropas tiesībās un ekonomikā. Uzbekistānā iecerēts īstenot pirmo Latvijas attīstības sadarbības aģentūras pilotprojektu ekspertīzes nodošanai labas pārvaldības un likuma varas atbalstam, tai skaitā digitalizācijas un dzimumu līdztiesības jomās,” akcentēja E. Rinkēvičs.     

Sarunās ministrs vērsa uzmanību, ka Uzbekistāna ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris Centrālāzijā. “Neskatoties uz tirdzniecības kritumu, ko ietekmēja Covid-19 pandēmija, nākotnē prognozējam ekonomiskās sadarbības izaugsmi. Kā perspektīvās nozares redzam tirdzniecību, transportu, izglītību un zinātni, lauksaimniecību, mežsaimniecību, veterināros pakalpojumus, zaļās tehnoloģijas, tūrismu. Atbalstāma ir sadarbība informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā. Latvijas plaši pārstāvētā biznesa delegācija, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Darba devēju konfederācijas vadītāju dalība apliecina Latvijas uzņēmēju lielo interesi par sadarbību ar Uzbekistānu,” uzsvēra E. Rinkēvičs. Ministrs atzinīgi novērtēja Starpvaldību komisijas darbu, kas ir efektīvs instruments sadarbības attīstībā starp abām valstīm.

Sarunu partneri apmainījās viedokļiem par sadarbību starptautiskajās organizācijās. E. Rinkēvičs pauda nostāju, ka Centrālāzijas reģions ir ES darba kārtībā un Latvija ir viena no ES dalībvalstīm, kas aktīvi iestājas par ES un Centrālāzijas attiecību stiprināšanu. ES ir gatava padziļināt savu iesaisti reģionā, lai stiprinātu tā drošību, noturību un ilgtermiņa attīstību. Īpaši svarīgi tas ir šobrīd, kad pastāv vairāki destabilizācijas riski, piemēram, Afganistānas krīze, situācijā Kazahstānā un Kirgizstānas–Tadžikistānas robežas konflikts. Ministrs pauda atbalstu ES–Uzbekistānas Padziļinātas partnerības un sadarbības līguma (EPCA) noslēgšanai. “Mēs uzlūkojam Uzbekistānu kā Eiropas Savienības un NATO sadarbības partneri drošības un stabilitātes veicināšanā reģionā. Vēlos pateikties Uzbekistānai par atbalstu, ko tā sniegusi NATO sabiedrotajiem Afganistānas misijas laikā,” pauda E. Rinkēvičs.

Tāpat ministrs pateicās Uzbekistānai par izpratni un ātro rīcību saistībā ar Baltkrievijas hibrīduzbrukumu ES robežai pērnā gada novembrī, ierobežojot trešo valstu pilsoņu tranzītu caur Uzbekistānu uz Baltkrieviju.

Darba vizītes pirmajā dienā ārlietu ministrs tikās ar Uzbekistānas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Tanzilu Narbajevu (Tanzila Narbaeva), Uzbekistānas ārlietu ministru Abdulazizu Kamilovu (Abdulaziz Kamilov), Uzbekistānas prezidenta īpašo pārstāvi Afganistānas jautājumos Ismatullu Irgaševu (Ismatullah Irgashev), kā arī lauksaimniecības ministru un Latvijas–Uzbekistānas Starpvaldības komisijas līdzpriekšsēdētāju Džamšidu Hodžajevu (Jamshid Khodjaev).