Apaļā galda diskusija par daudzpusējās sadarbības nozīmi - Latvijas un Uzbekistānas pieredze

29.11.2022. 07:25

2022.gada 23.novembrī, atzīmējot Latvijas – Uzbekistānas diplomātisko attiecību nodibināšanas 30.gadadienu, Latvijas vēstniecība Uzbekistānā sadarbībā ar Uzbekistānas Pasaules Ekonomikas un Diplomātijas Universitāti organizēja apaļā galda diskusiju par tēmu: “Multilaterālismā un tiesībās balstīta starptautiskā sistēma kā Latvijas un Uzbekistānas drošības un ekonomiskās attīstības garants”.

Diskusiju atklāja Latvijas vēstnieks Uzbekistānā Reinis Trokša un Uzbekistānas Senāta priekšsēdētājas vietnieks, Pasaules Ekonomikas un Diplomātijas universitātes rektors Sadiks Safojevs. Ekspertu diskusiju no Latvijas puses vadīja Latvijas Ārpolitikas Institūta direktors, Kārlis Bukovskis un Rīgas Juridiskās Augstskolas lektore Inese Voika.

Latvijas pārstāvji iepazīstināja ar Latvijas pieredzi un ieguvumiem no dalības starptautiskajās organizācijās, kā arī Latvijas kandidatūras Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības Padomē 2026.-2027. gadam prioritātēm. Diskusijas dalībnieki uzsvēra daudzpusējās sadarbības nozīmi risinot lielāko daļu mūsdienu izaicinājumus. Kā piemērs tika izcelta ANO loma Arāla jūras katastrofas seku mazināšanā. Tāpat tika apspriesti aktuālie izaicinājumi, ar ko saskaras daudzpusējās organizācijas un tiesībās balstīta starptautiskā sistēma kopumā.  

Pasākumā piedalījās Uzbekistānā rezidējošo valstu diplomātiskā korpusa pārstāvji, kā arī Eiropas Savienības delegācijas vadītāja Uzbekistānā Šarlote Adriana un ANO Attīstības Programmas vadītāja Matilda Dimovska.