Vēstniecība aicina rūpīgi izvērtēt darba piedāvājumus ārvalstīs

28.12.2022. 14:53

Ārlietu ministrija pēdējo mēnešu laikā novēro satraucošu tendenci, ka sociālajos tīklos starptautiskās organizētās noziedzības grupējumi aktīvi vervē Latvijas valstspiederīgos, piedāvājot pārvadātāju darbu Eiropas valstīs – Ungārijā, Čehijā, Horvātijā, Polijā un Serbijā. Darba piedāvājums un solītais atalgojums ir vilinošs, tāpēc pēc ĀM rīcībā esošajām ziņām tam jau ir piekrituši vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo.

Lai gan vervētāji sola, ka darba pienākumos ietilpst preču pārvadāšana, patiesībā darbiniekiem tiek likts Eiropas Savienības teritorijā nelegāli ievest imigrantus no Irānas, Sīrijas un citām trešajām valstīm. Tas ir noziedzīgs nodarījums, par kura izdarīšanu personas tiek aizturētas un tiesātas valstī, kurā noziegums izdarīts, un sodi par imigrantu nelegālu pārvadāšanu ir bargi.

Vervētāji maldina personas, ka aizturēšanas gadījumā var tikt pieprasīta tūlītēja deportācija uz pilsonības valsti vai, ka tādu sūdzību dēļ kā ungāru valodas nezināšana vai neatbilstoši apstākļi pagaidu aizturēšanas vietā, ļaus personām īsā laikā atgriezties Latvijā. Bet tas neatbilst patiesībai, jo par ārvalstīs izdarītu noziedzīgu nodarījumu persona tiek tiesāta un saņem sodu konkrētajā ārvalstī, nevis Latvijā.

Saskaņā ar Ungārijas sniegto oficiālo informāciju visas ieslodzījuma vietas atbilst starptautiskajiem standartiem. Ikvienam aizturētajam tiek nodrošināts valsts advokāts un nepieciešamības gadījumā arī tulks. Ja personu neapmierina piešķirtais advokāts vai tulks, vēstniecība var nosūtīt pieejamo advokātu sarakstu, tomēr lēmumu par konkrēta pakalpojuma sniedzēja izvēli un pakalpojumu apmaksu ir atbildīgs pats aizturētais un viņa tuvinieki.

Ārlietu ministrija stingri aicina Latvijas valstspiederīgos rūpīgi izvērtēt jebkuru darba piedāvājumu ārvalstīs un nepiekrist nepārbaudītu darba devēju solījumiem iegūt vieglu peļņu, jo aiz tā var slēpties nodoms veikt noziedzīgus nodarījumus.

Ja Latvijas valstspiederīgajiem ir aizdomas, ka tiek piedāvāts veikt nelikumīgas darbības, aicinām ar iesniegumu vērsties tuvākajā Valsts policijas iecirknī. Tāpat aicinām tuviniekus, kuri konstatē, ka ārvalstī ir pazudusi persona un ar viņu nav iespējams sazināties, vērsties Valsts policijā ar lūgumu personu izsludināt meklēšanā.

Savukārt personas, kuras nonākušas ārkārtas situācijā ārvalstīs, aicinām sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..