Vēstniece A.Kalniņa atklāj Latvijas kandidatūras ANO DP lobija kampaņu Ungārijā un sveic tautiešus Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 105. gadadienā.

16.11.2023. 13:19

2023. gada 15. novembrī Latvijas vēstniece Ungārijā Agnese Kalniņa Budai Vigado telpās ar svētku uzrunu atklāja Latvijas kandidatūras Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē lobija kampaņu Ungārijā un Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 105. gadadienas svinīgo pieņemšanu Budapeštā.

Pasākuma viesi pamatā bija Latvijas atpazīstamības veicināšanas ANO Drošības padomē kampaņas mērķauditorija – diplomātiskais korpuss, Ungārijas valsts amatpersonas, politiķi un žurnālisti, kā arī latviešu diasporas pārstāvji.

Vēstniece Agnese Kalniņa savā uzrunā iezīmēja trīs prioritārās jomas, kam Latvija pievērsīsies ievēlēšanas gadījumā ANO Drošības padomē, – tiesiskums, sieviešu tiesības un starptautiskā drošība, kas ietver arī ilgtspējību un attīstību. Vēstniece uzsvēra, ka Latvijas kandidatūras pieteikums ir apliecinājums mūsu valsts gatavībai uzņemties papildu atbildību un sniegt ieguldījumu globālās drošības stiprināšanā.

Kā atzīmēja A.Kalniņa - Latvija, pateicoties savai vēsturiskajai pieredzei ļoti skaidri apzinās, cik nozīmīga ir dalība dažādos valstu sadarbības formātos, lai visos veidos veicinātu drošības situācijas uzlabojumus un apturētu agresorus. Tāpēc Latvija, kas šobrīd ieņem stabilu vietu starp partneriem arī ANO, saredz iespēju nest pienesumu kopējās drošības situācijas uzlabojumiem. A.Kalniņa savā uzrunā pieminēja veiksmīgo divpusējo sadarbību ar Ungāriju un atzīmēja, ka mums jāturpina sniegt visa veida palīdzība Ukrainai, lai tā uzvarētu karā.

Auditorija ar ovācijām uzņēma Latvijas mūziķu Katrīnas Gupalo un Edgara Vilcāna muzikālo sniegumu, kuri publikai izpildīja vairākas latviešu un ukraiņu dziesmas.

2011. gadā saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu Latvija pieteica kandidatūru ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025. gadā dalībai 2026. – 2027. gadā. Latvijas kandidēšana ANO DP ir viens no ārpolitikas ilgtermiņa mērķiem, kas minēts arī Nacionālajā Attīstības plānā 2027. gadam. 2023. gada 9. novembrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darba vizītes Amerikas Savienotajās valstīs laikā oficiāli izvirzīja Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomei 2026.-2027. gadā.

Vēlēšanas paredzētas 2025. gada jūnijā Ņujorkā un, lai Latvija tiktu ievēlēta, ir nepieciešams iegūt 2/3 ANO dalībvalstu atbalstu.