ANO Drošības padomes Rezolūcijas Nr. 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību” ieviešana un izaicinājumi fokusā diskusijai 20. februārī Romā

05.03.2024. 15:20
  • #LatviaUNSC
ANO Drošības padomes Rezolūcijas Nr. 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību” ieviešana un izaicinājumi fokusā diskusijai 20. februārī Romā

Šī gada 20. februārī Latvijas vēstniecība Itālijā organizēja diskusiju par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes Rezolūcijas Nr. 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību” ieviešanu un izaicinājumiem no dažādu valstu perspektīvām.

Uzrunājot klātesošos, Latvijas tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra Latvijas panākumus, garantējot dzimumu līdztiesību nodarbinātībā un uzņēmējdarbībā, kā arī sieviešu īpatsvaru vadošos amatos, zinātniskajos pētījumos un politikā. Tai pat laikā I. Lībiņa-Egnere akcentēja vēl arvien esošos izaicinājumus Latvijā, kurus nepieciešams risināt. Kontekstā ar ANO Drošības padomes Rezolūcijas Nr. 1325 ieviešanu Latvijā, tieslietu ministre norādīja uz izstrādāto Nacionālo rīcības plānu 2020.‑2025. gadam, kas iekļauj konkrētus uzdevumus un, kā īstenošanā ir iesaistītas vairākas valsts pārvaldes institūcijas un nevalstiskās organizācijas.

Papildus minētajam, Latvijas tieslietu ministre uzsvēra: “Krievijas kara pret Ukrainu laikā Krievija ir nolaupījusi 20 000 ukraiņu bērnu, tādējādi pārkāpjot Ženēvas konvenciju. Ir nepieciešama skaidra šī nozieguma apzināšana un tūlītēja risinājuma meklēšana visiem iespējamajiem līdzekļiem rezultāta sasniegšanai”.

Vēstniecības organizētās diskusijas ietvaros tika nolasīta arī Itālijas Ārlietu un starptautiskās sadarbības ministrijas valsts sekretāra vietnieces Marijas Tripodi (Maria Tripodi) uzruna par ANO Drošības padomes Rezolūcijas “Par sievietēm, mieru un drošību” īstenošanu Itālijā un tās noteiktajām prioritātēm nacionālā plāna ietvaros. Līdzvērtīgu ieguldījumu viedokļu apmaiņā sniedza Angolas vēstniece Itālijā Marija De Fatima Žardīna (Maria De Fátima Jardim), Austrālijas vēstniecības pagaidu pilnvarotā lietvede Itālijā Marija Elēna Millere (Mary Ellen Miller) un “Sievietes starptautiskajā drošībā” (Women in International Security) biedrības vadītāja Loredana Teodoresku (Loredana Teodorescu).

Diskusijas noslēgumā vēstniece Solvita Āboltiņa, pasakoties par dalīšanos ar esošo situāciju Latvijā, Itālijā, Angolā un Austrālijā par ANO Drošības padomes Rezolūcijas Nr. 1325 ieviešanu, akcentēja uzmanību, ko Latvija pievērš šai rezolūcijai arī kontekstā ar Latvijas izvirzīto kandidatūru ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025. gadā.

Pasākums ir daļa no publiskās diplomātijas programmas Latvijas kandidatūras Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē lobija kampaņas atbalstam un Latvijas atpazīstamības veicināšanas norisēm.

Vēstniecības ziņas

cache/thumbs/images_vestniecibas_Italy_elita_gavele_un_sergio_mattarella_jpg_1713966774_crop_665_by_420.jpg
24. aprīlis, 16:53
Itālijā akreditēta Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Elita Gavele

2024. gada 23. aprīlī Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Elita Gavele iesniedza akreditācijas vēstules Itālijas Republikas prezidentam Serdžo...

Lasīt vairāk