Vēstniece reģionālajā vizītē apmeklē Zalcburgas federālo zemi

30.11.2022. 11:37

8.novembrī Latvijas vēstniece Austrijā Guna Japiņa reģionālā vizītē apmeklēja Zalcburgas federālo zemi.

Tiekoties ar Zalcburgas federālās zemes landtāga prezidenti Brigitu Palaufu (Dr. Brigitta Pallauf), vēstniece pārrunāja mūsdienu demokrātijas izaicinājumus. Gan nelegālā migrācija, ar ko spēcīgi saskaras Austrija, gan Krievijas iebrukums Ukrainā un no tā izrietošie izaicinājumi enerģētikā, gan klimata pārmaiņas ir jautājumi, kas uzliek pienākumu ieņemt skaidru pozīciju un precīzi to paust. Mūsdienu izaicinājumi ir laba augsne populismam, bet tie ir gana sarežģīti, lai sniegtu sabiedrībai vienkāršotas atbildes. Eiropas spēks ir tās vienotībā, bet demokrātijai ir tiesības uz pašaizstāvību, sarunā vienojās vēstniece un landtāga prezidente.

Latvijas un Austrijas, tostarp Zalcburgas, sadarbība informācijas tehnoloģiju jomā un mežrūpniecībā bija galvenais jautājums, vēstniecei tiekoties ar Zalcburgas pilsētas birģermeistaru Haraldu Preineru (Harald Preuner). Latviju un Austriju, tostarp, Zalcburgu, jau vieno sadarbība šajās nozarēs, Zalcburgā darbojas Latvijas IT programmatūras pārvaldības uzņēmuma “Squalio” filiāle. Tomēr Latvijas IT nozarei ir potenciāls sadarbību IT jomā un mežsaimniecībā paplašināt, jo sevišķi ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt drošas piegāžu ķēdes un Latvijas potenciālu tajās iesaistīties.

Lai iepazīstinātu austriešu potenciālos partnerus ar Latvijas bioekonomikas nozari, vēstniece un LIAA pārstāvniecības Austrijā vadītāja Laura Saliniece vizītes ietvaros apmeklēja arī Zalcburgas Lietišķās universitātes Viedo ēku - Koksnes materiālu un tehnoloģiju centru Kuhlā (Kuchl). Centrs apvieno akadēmiskās izglītības iespējas kokrūpniecības nozarē ar jaunākajiem tehniskajiem risinājumiem uzņēmējdarbības vajadzībām, lai sniegtu pienesumu industrijai, radot produkciju ar iespējami augstāko pievienoto vērtību, kā arī ir nozīmīgs spēlētājs reģionālajā Kokrūpniecības klasterī (Holzcluster Salzburg). Puses apsprieda sadarbības iespējas jauno speciālistu izglītošanā, kā arī potenciālo industrijas sadarbību eksportā un investīciju piesaistē bioekonomikas nozarē.