Vēstniece Guna Japiņa pasniedz augstāko Latvijas valsts apbalvojumu Šveices–Baltijas komitejas ilggadējam prezidentam Akselam Šēreram-Rīhenam

29.08.2023. 08:41

"Lai gan Šveices – Baltijas komitejas darbības mēŗki pēdējās desmitgadēs ir mainījušies, komitejas darbs Latvijā vienmēr bijis nozīmīgs. Aksela Šērera ilggadīgā vadībā komiteja bijusi uzticams atbalsts, jo sevišķi tad, kad pēc Baltijas neatkarības atbrīvošanās no padomju varas mūs valstīs bija jāveic radikālas reformas. Komiteja gadu gaitā kļuvusi par tiltu citām organizācijām, kas saistītas ar Baltiju. Nedrīkstam aizmirst gadu desmitiem veidoto kontaktu tīklu un ekspertīzi Baltijas reģionā. Esmu ļoti gandarīta, ka Šērera kunga personīgais ieguldījums komitejas darbā ir novērtēts ar Latvijas valsts augstāko apbalvojumu,” pasniedzot Atzinības krustu ordeņa kavalierim A.Šēreram – Rīhenam, uzsvēra Latvijas vēstniece Šveicē Guna Japiņa.

Atzinības krusts tika pasniegts Šveicē, Bernē, kur 26.augustā Französische Kirche telpās notika svinīgs komitejas rīkots pasākums par godu Baltijas ceļa 34.gadadienai. Ar uzrunu atklājot svinīgo pasākumu, Šveices parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Baltijas valstīm Pro Baltikum vadītājs Gerfards Pfisters uzsvēra Baltijas valstu vēsturisko mantojumu, kas tām liek apzināties brīvības, demokrātijas, likuma varas nozīmi.

Saeimas Deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Šveices parlamentu vadītāja Ingrīda Circene, uzrunājot svinīgā pasākuma viesus, sacīja: “Baltijas ceļš kļuva par latviešu, lietuviešu un igauņu vienotu brīvības saucienu, kas tika sadzirdēts pasaulē. Baltijas ceļš mūs turpina iedvesmot arī rītdienai. Šodien Eiropas tautu un valstu solidaritāte ir vajadzīga vairāk nekā jebkad agrāk, jo sevišķi, lai atjaunotu starptautiskajās tiesībās balstīto Ukrainas neatkarību.”

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Lietuvas un Igaunijas delegācijas. Pasākumu kuplināja baltiešu diasporas kori un Šveices latviešu deju kolektīvs “Ramtai”, bet pasākuma noslēgumā klātesošie, atceroties 1989.gada augusta notikumus, izveidoja simbolisku cilvēku ķēdi.

Šveices – Baltijas komiteja tika dibināta 1948.gadā Bāzelē, lai palīdzētu vācbaltiešu bēgļiem. Gadu gaitā, jo sevišķi pēc Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas, par komitejas darbības uzsvaru kļuva sociālā atbalsta sniegšana.

A.Šērers-Rīhens (Axel Scherrer-Rychen) bijis komitejas vadībā no 1995. līdz 2022.gadam, regulāri apmeklējot Baltijas valstis un īstenojot palīdzības un pieredzes apmaiņas projektus sociālās palīdzības un veselības aizsardzības jomā, sniedzot atbalstu sabiedrisko ēku atjaunošanā un rīkojot Latvijas koru un deju kolektīvu braucienus uz Šveici. Tāpat liels ir A.Šērera kunga pienesums Latvijas – Šveices divpusējo attiecību stiprināšanā, jo sevišķi 20.gs nogalē. Klātesošs Komitejas darbības virziens bijis arī Baltijas ceļa atceres pasākumi. Komiteja cieši sadarbojas ar citām ar Baltiju saistītām organizācijām Šveicē.

Augstu novērtējot A.Šērera-Rīhena ilggadējo un nozīmīgo atbalstu Latvijai sociālajā un kultūras jomā, ar Ordeņa kapitula lēmumu viņam ir piešķirts Atzinības krusts.